Чорниця дуже насичена поживними речовинами і має безліч переваг для здоров'я, включно з більш ефективним когнітивним функціонуванням. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
У дослідженні 2022 року випробовувані з надмірною вагою у віці від 50 до 65 років, у яких були діагностовані когнітивні порушення, з'їдали певну кількість порошку чорниці щодня протягом 12 тижнів, передає Healthdigest.
Зазначається, що до і після 12-тижневого періоду випробовувані проходили тести, призначені для кількісної оцінки різних областей пам'яті. Результати показали нейрокогнітивні поліпшення, що свідчить про те, що споживання чорниці може знизити ризик недоумства.
Згідно як з дослідженням, так і дієтологинею Меггі Мун, відповіддю можуть бути антоціани, антиоксидантні сполуки, що містяться в чорниці.
«Антоціани - це не тільки те, що робить чорницю синьою. Це потужні антиоксиданти, які є основною причиною того, що чорниця пов'язана з поліпшенням короткострокової та довгострокової пам'яті, просторовою обізнаністю та зниженням ризику зниження когнітивних здібностей і хвороби Альцгеймера», - пояснила Мун.
Дієтолог порадила насолоджуватися свіжою або замороженою чорницею, а не приготованою, оскільки приготування може знизити вміст антиоксидантів.
Отримуйте новини в Telegram
Автори дослідження 2013 року виявили, що приготування їжі та випічка можуть знизити кількість антоціанів у чорниці на 10-21%. Цікаво, що коли дика чорниця була протестована аналогічним чином для дослідження 2009 року, її антиоксидантний вміст залишався стабільним після впливу тепла.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами