Чорний кунжут - це насіння рослини sesam (батьківщина Індія), що не піддалися шліфуванню. Він менш розповсюджений ніж білий кунжут, але має більше корисних властивостей. За легендами, саме чорний кунжут входив до складу еліксиру безсмертя. Найчастіше насіння використовують як приправу до салатів, страв з риби, птиці, у кондитерських виробах. Також з нього виготовляють пасту (урбеч), халву, олію, молоко.
«Кунжут - цінна олійна рослина (у насінні міститься до 60% масла, у складі якого переважають ненасичені вищі жирні кислоти – лінолева, стеаринова, арахісова, лігноцеринова – важливі складові мембран клітин). Окрім того, олія містить безліч біологічно активних речовин та вітамінів (каротин – попередник вітаміну А; вітаміни В1, В2, РР (11,1 мг) та токоферол – попередник вітаміну Е (2,3 мг), - розповіла ІА АСС Евеліна Ленга, асистент кафедри біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії БДМУ. - Чорний кунжут є також джерелом мікро- та макроелементів: кальцію (1474 мг), фосфору (720 мг), калію (497 мг), магнію (540 мг), заліза (16 мг), цинку міді, селену, молібдену. Білок кунжуту багатий на незамінні амінокислоти (триптофан, гістидин)».
Олію та насіння чорного кунжуту широко застосувують у медицині (особливо - в Аюрведі) та косметології:
- при простудних захворюваннях (за рахунок зігріваючої дії) втирають теплу олію в ступні, груди, при надсадному кашлі – вживають запарене насіння;
- при захворюваннях опорно-рухового апарату (ревматичний поліартрит, подагра) - для зменшення болю у суглобах;
- для зовнішнього лікування захворювань шкіри – псоріаз, екзема;
- для активації процесів згортання крові (збільшення кількості тромбоцитів) при тромбоцитопенічній пурпурі, геморагічних діатезах;
- лікування захворювань шлунково-кишкового тракту – гастрит, хронічні закрепи, геморой;
- при лікуванні онкологічних захворювань;
- високий вміст антиоксидантів, що містить продукт, сповільнюють процеси старіння організму;
- у період менопаузи насіння чорного кунжуту використовують як джерело фітоестрогенів для нормалізації гормонального фону та з метою профілактики остеопорозу (джерело кальцію);
- регулярне вживання кунжуту корисне також під час вагітності (сприятливо впливає на розвиток опорно-рухового апарату та нервової системи плоду), у період грудного вигодовування (сприяє утворенню молока), при мастопатіях;
- у чоловіків підвищує життєві сили та сприятливо впливає на утворення сперми та еректильну функцію;
- вживання кунжуту нормалізує ліпідний обмін, знижує вміст холестерину у крові;
- кунжут має легкий заспокійливий ефект, допомагає у боротьбі зі стресами, нормалізує сон.
Читайте ще: Скільки мандаринів можна з'їдати за день без шкоди для здоров'я
Добова доза насіння кунжуту для дорослих становить 3 чайних ложки, для дітей – 1ч.л.; олії кунжутної для дорослих – 1 столова ложка/3 р. день, для дітей – 1 ч.л.
Також слід пам’ятати, що надмірне вживання насіння чи олії чорного кунжуту може мати негативні наслідки.
Застереження щодо вживання:
- індивідуальна несприйнятливість продукту,
- гіперкальціємія,
- підвищене згортання крові,
- схильність до утворення каменів у нирках та жовчному міхурі.
Перед початком використання чорного кунжуту як дієтичної добавки до раціону харчування, необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.
Промити та замочити у воді 2 ст.л. насіння чорного кунжуту на 2-3 год. Злити воду, подрібнити насіння і додати меду. Вживати цю суміш необхідно одразу після приготування двічі на день.
1 ч.л. насіння залити ¼ склянки води. Залишити на ніч. Зранку вжити насіння натще, запивши водою. Повторювати щодня.
1 ст.л. чорного кунжуту, 1 ч.л. меленого кореня імбиру, 1 ч.л. меду. Змішати інгредієнти та вживати по 1 ч.л. один раз на добу – зранку. Суміш зберігати у холодильнику.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами