Як підрахували в «Українському клубі аграрного бізнесу», маленький кошик, до якого входять 3-4 паски, 10 яєць-крашанок, 100 грамів солі, 200 грамів хріну та свічка, — обійдеться в 427 гривень. Це на 33,2% дорожче, ніж 2024 року, пише МА АСС з посиланням на hromadske.
Середній кошик, до якого ще додається 400 грамів сиру, 200 грамів гірчиці та 500 грамів ковбаси, — коштуватиме 847 гривень (+23,1%). Великий кошик, де, крім переліченого, ще є пляшка кагору, 2-3 огірки, 2-3 помідори та 300 грамів сала, має ціну 1185 гривень (+17,2%).
Великодній кошик дорожчає суттєво швидше за інші споживчі товари — так, загальний рівень зростання споживчих цін становить 14,6% річних, що вже багато. Паралельним курсом рухається й борщовий набір — він цього року дорожчий на 28%, за даними УКАБ.
«Всі харчові продукти нині зростають шаленими темпами — це відбувалося і 2024 року, відбувається і нинішнього року. Найбільше зростають у ціні трудомісткі продукти — м’ясо, молоко, картопля, продукти садівництва. Це насамперед криза робочих рук. Саме на селянські господарства впав величезний тягар мобілізації, а багато хто став мігрантом», — каже аграрний експерт Іван Томич.
Отримуйте новини в Telegram
Основа великоднього кошика — це паска, святкова символічна страва. Інші компоненти великодніх столів можуть доволі суттєво відрізнятися.
Індекс паски цьогоріч зріс на 38,6%, за даними УКАБ. Так, 3-4 паски, по 500-600 грамів кожна, якщо готувати їх власноруч на основі борошна, вершкового масла, молока, яєць, дріжджів та іншого, матимуть собівартість приготування на рівні 318 гривень.
Виробники й мережі супермаркетів пропонують дуже різні паски цього року. Ціни коливаються від 30 гривень за маленьку стограмову і до 1400 гривень за кілограмову паску. Елітні паски від ресторанів і кав’ярень можуть обійтись у 800–2000 гривень. Попит на них доволі великий.
Середня ціна десятка яєць становить 76,4 гривні, за даними УКАБ. Це на 30% дорожче, ніж торішнього квітня. Але можна рахувати інакше. У вересні минулого року десяток яєць коштував 39,1 гривні, а якщо порівняти це з нинішньою ціною, то маємо зростання майже вдвічі. За даними Держстату, ціни на яйця цьогоріч зросли на 44,7%.
«Це — не зміна собівартості виробництва, це лише поведінка ключового виробника яєць, на якого припадає близько 80% виробництва», — вважає аграрний експерт Іван Томич.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами