Так, під час спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським у Києві Урсула фон дер Ляйєн сказала, що українські біженці прагнуть якнайшвидше відновити рідну країну. А тому уже близько 5 мільйонів громадян України повернулися з Європейського Союзу додому.

«Понад 8 мільйонів українців з початку війни прибули до країн ЄС. Але є й хороші новини з обох боків. Чимало українців уже повернулися. Близько 5 мільйонів уже повернулися до України. Звичайно, ми хочемо дати українським друзям, які потребують допомоги, якнайбільше підтримки. Але ми також знаємо, що вони знову хочуть повернутися додому, відбудувати Україну і перетворити її на успішну державу», – заявила президентка Єврокомісії.

Новини Медіа агентства АСС є у Viber

Володимир Зеленський, своєю чергою, сказав що переважна більшість біженці, які зараз перебувають за кордоном, також хочуть приїхати до України, і для них не потрібно додаткової мотивації, аби повернутися, а лише гарантії безпеки.

Для цього, за словами президента, насамперед потрібно закрити питання нестачі ППО, а також реконструювати освітню інфраструктуру. Громадяни України повинні бути впевнені в тому, що коли вони приїдуть до рідних міст, містечок та сіл, то їхні діти зможуть ходити до школи, дитячих садків, вишів та здобувати освіту.

Отримуйте новини в Telegram