У МОН зробили заяву про 12-річну систему освіти

Вітренко запевнив: питання запровадження додаткового року навчання в школі будуть обговорювати із суспільством, громадськими організаціями та науковцями.

Заступник міністра при цьому нагадав, що 11-річна школа залишилася в Європі лише в Україні. Функціонує також хіба що в росії та білорусі. Вітренко до того ж наголосив, що ми запозичаємо досвід європейських країн.

За словами посадовця, із 19 європейських країн, які мають 12-річку, у 17 країнах функціонує 13-річна система повної середньої освіти, дві країни мають 14-річну систему повної середньої освіти, а Ірландія – 15-річну систему повної середньої освіти. Усі учні у цій країні закінчують навчання у 18 років.

Чим корисний додатковий рік освіти

Додатковий рік освіти в середній школі збільшує дохід дорослої людини в тій чи іншій країні на 8%. Це офіційні дослідження ЮНЕСКО, каже Вітренко.

«Термін освіти протягом здобуття повної загальної середньої освіти позитивно впливає як на економіку, так і на людину в цілому», – зауважив заступник очільника МОН.

І додав: якщо говорити про 13 – 15 років навчання у Європі, то у цей термін врахований і дитсадок.

«Це і дошкільна освіта, і початкова освіта, і базова середня, і повна середня освіта. Але 15 років, то я думаю забагато, а от 12 років – саме той термін, на який можна зголоситися і який буде досить ефективним для навчання українських дітей», – вважає Вітренко.

І повідомив, що невдовзі міністерство представить величезну карту реформ повної системи освіти України.