«Ми можемо збивати типи крилатих ракет, чиї тактико-технічні характеристики дозволяють їх збивати комплексами, які є у нас на озброєнні. Основні комплекси, які в нас на озброєнні: Бук-М1 та С-300. Це зенітні керовані ракети, які можуть збивати як літаки, так і крилаті ракети», - розказав Ігнат.

Так, за його даними, Україна наразі може збивати такі ракети:

«Калібр» (3М14) - крилата ракета морського базування;

Х-101/Х-555/Х-55 - крилаті ракети повітряного базування;

Р-500 (9М728) - крилата ракета наземного базування зі складу комплексу Іскандер-К (аналог «Калібра»);

Х-59 - керована авіаційна ракета «повітря-земля»;

Х-35 - протикорабельна ракета повітряного, морського або берегового базування.

Які ракети Україна не збиває

«Ми не збиваємо балістичні ракети. Зокрема, «Іскандер-М» - це балістичні ракети 9М723, які противник багато застосовував на початку війни. Фактично весь свій стратегічний запас «Іскандер-М» росіяни витратили на початку війни, тож згодом почали застосовувати застарілі комплекси «Точка-У». По Краматорському вокзалу, наприклад. Також, на жаль, немає можливості перехоплювати ракети РСЗВ, як от «Смерч»», - розказав речник Повітряних Сил.

Також, за даними Ігната, українські сили ППО не можуть збити ракети Х-22.

«Жодна з понад 120 ракет Х-22, які були випущені з початку повномасштабної агресії, не була збита. І цьому є просте пояснення... Для того, щоб збивати Х-22, Україні потрібна зенітна ракетна система, яка може працювати в автоматичному режимі, тобто самостійно прийматиме рішення без участі людини - з новітнім радаром та сучасною ракетою», - пояснив Ігнат.

Медіа агентство АСС є в Instagram

За словами речника Повітряних сил, аналогічна до Х-22 склалася ситуація щодо надзвукових протикорабельних крилатих ракет берегового базування Р-800 «Онікс», які часто запускають по Одещині.

«Ну і звісно ж найновіша загроза – гіперзвукова аеробалістична ракета Х-47 «Кинджал», що застосовується з літаків МіГ-31К. Складність її ураження умовно в кілька разів вища, ніж тієї ж Х-22, через значно вищу швидкість польоту, ще менший час на реагування техніки і людини», - резюмував Юрій Ігнат.

Окрім того, за його даними, також не збиваються «вузькопрофільні» авіаційні протирадіолокаційні ракети Х-31П та подібні ракети «повітря-земля» меншої дальності. 

Отримуйте новини в Telegram