"Я прокинулася в реанімації, лежала поряд із іншими пацієнтками і думала: "Слухай, небо, ти мені на щось натякаєш". Я зрозуміла, що воно мені натякає, що я маю змінити історію, яка супроводжує всіх, хто хворіє на це захворювання", – розповідає Яніна Соколова.

Встигнути все. Виснажливі операції, "хімії" та опромінення – у проміжках щільного графіку зйомок та чисельний проектів. Журналіст і телеведуча Яніна Соколова 7 місяців приховувала хворобу від публіки. Аж потім приголомшила усіх заявою у соцмережах. Вона – поборола рак.

"Це величезне емоційне навантаження – відсутність органів, випадіння волосся, брів, вій. Я людина публічна, і у мене є можливість себе якось захистити. А що відбувається з людьми, з якими я познайомилась там, стоячи в черзі, бачила їх в аптеках – це люди, на яких суспільство не завжди хоче звертати увагу", – каже журналістка.

Змінити це покликаний проект "Я.Ніна". Його вже підтримали кілька потужних благодійних організацій та лікарі, що безпосередньо доклали зусиль до зцілення героїні. Сподіваються, публічні заяви Соколової привернуть увагу до фінансової допомоги онкохворим, розвитку паліативної медицини та сприятимуть просуванню законопроекту про медичний канабіс, який можна застосовувати як знеболювальне для тяжко хворих. А ще – змусять людей частіше ходити до лікаря.

"Щороку в Україні офіційно реєструють 140 тисяч діагнозів "онкологія". Якщо брати середньостатистичного українця, то, я думаю, більша частина людей не мають коштів, щоб допомогти собі, оплатити лікування. Тому ми вважаємо, що проект Яніни допоможе в першу чергу привернути увагу до онкології", – наголошує представник "Української біржі благодійності".

"Це дуже добра ініціатива Яніни, яка не боїться говорити про свою хворобу і таким чином привернути увагу всіх пацієнтів, всього населення до того, що потрібно трошки уважніше ставитися до себе, своєчасно звертатись, обстежуватись",  зауважує лікар-онкогінеколог Олена Самохвалова.

Тільки за перші дні на проект "Я.Ніна" вдалося зібрати понад мільйон гривень. Його результатом стане автобіографічна книга та однойменний повнометражний фільм. Над стрічкою вже почала працювати зіркова команда. Головну роль зіграє сама Яніна Соколова. А її екранним чоловіком стане лідер гурту "Друга ріка" Валерій Харчишин.

"Не ховатися від хвороби, сприймати її як те, що тобі подарував Господь, щоб ти став сильнім. Проект направлений на те, щоб люди відчули себе щасливими і посміхнулися. Якщо там будуть сльози, то я б хотів, щоб це були сльози щастя",  каже Харчишин.

"Сім місяців життя людини, яка раптом дізналася, що в неї рак. Вони побачать переживання, вони побачать історію кохання, злет кар'єри. Вони побачать наскільки біди, які супроводжують нас у житті, можуть бути акумуляторами сил",  пояснює ведуча "5 каналу" Яніна Соколова.

Учасники проекту сподіваються отримати фінансування й від держави. Вже подали заявку на конкурс. Його результати оголосять восени. 

Олена Соловйова, Василій Дендін, "5 канал"
.