Шведський хімік Бьорн Карлссон з університету Ліннея пояснив, як додавання води в віскі покращує смак напою. Дослідження базувалося на комп'ютерному моделюванні руху молекул, пише BBC .
З'ясувалося, що поліпшення смаку віскі було пов'язано з незвичайним хімічним процесом, який відбувається в пляшках або склянках з розведеним напоєм. Справа в тому, що молекули води і алкоголю мають різними фізичними властивостями і по-різному взаємодіють з органічної молекулою гваякола, яка відповідає за димні нотки в віскі.
Гваякол стабільно утримується в товщі напою міцністю 40 і більше градусів. Однак при поступовому розведенні водою він починає підніматися до поверхні. Таким чином, вчені вважають, що в розбавленому віскі яскравіше буде відчуватися смак і запах.
Цікаво, що знайдена закономірність особливо яскраво виявлялася в сортах віскі з Шотландії. Для напоїв з Ірландії і США різниця в смаках була не настільки явною.
У той же час Вик Кемерон, незалежний консультант з віскі, який викладає в Единбурзької академії Віскі, зазначає, що смак віскі набагато більше залежить від сорту напою, ніж від того, розбавлений він, чи ні. "Деякі сорти віскі розкриваються краще з невеликою кількістю води, а деякі - ні. Це дуже суб'єктивна річ", - підкреслив Вик.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами