На вулиці холодно, тому багато хто з нас відчуває, як підкрадається застуда.
В осінню пору ми вразливі до різноманітних болячок через ослаблений імунітет.
26 способів цьому зарадити і не злягти радить Stylercraze, пише УП.Життя.
У помірній кількості воно діє як відмінний підсилювач імунної системи.
1. ЧЕРВОНЕ ВИНО
Вино допомагає попереджувати ішемічну хворобу серця, вбити сторонні тільця і деякі небезпечні бактерії на кшталт сальмонели.
Бокал червоного вина на день покращує імунну систему і захищає тіло від таких болячок як застуда, лихоманка чи розлад шлунку.
Але не захоплюйтесь! Надмірне вживання вина може пошкодити печінку і знищити імунну систему.
2. ЧАСНИК
Це один з найкращих продуктів для підсилення імунної системи.
Часник є натуральним антибіотиком, антибактеріальним, антивірусним та антигрибковим агентом.
Він допомагає захистити тіло від цілої низки захворювань.
Регулярне споживання часнику допомагає контролювати запалення, ревматоїдний артрит та розсіяний склероз.
Він також допомагає знижувати артеріальний тиск, рівень холестерину і знижує ризик виникнення деяких видів раку.
3. МЕД
Одна столова ложка меду на день неймовірно корисна для імунної системи.
Мед є натуральним антиоксидантом, антибактеріальним та антимікробним агентом, що допомагає захистити тіло від вірусів, бактерій та грибків.
Смаколик також покращує систему травлення через лікування кислотного рефлюксу.
Мед допомагає заспокоїти біль у горлі, регулювання цукру в крові і лкування кашлю і застуди.
Дивлячись на зелені листові овочі та фрукти, багато із нас морщать носа.
4. ФРУКТИ ТА ОВОЧІ
Але ці продукти є суперїжею для підсилення імунітету.
Наповнені фолієвою кислотою, ці фрукти та овочі покращують функціонування імунної системи.
Дефіцит фолієвої кислоти знижує секрецію необхідної кількості антитіл, які можуть боротись з інфекціями.
Вітамін А у моркві, солодкій картоплі і овочах, які мають темні зелені листочки, дозволяє лейкоцитам ефективніше боротись з інфекціями.
Vitamin C у цитрусових, солодкому перці, папайї та броколі покращує поглинання заліза з рослинних продуктів харчування, покращуючи імунітет.
Vitamin E у горіхах та зелені ріпи можуть боротись проти грипу та інфекції верхніх дихальних шляхів.
5. ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ
Зелений чай – чудовий спосіб покращити імунітет.
Він містить ґаллат епіґаллокатехіну (EGCG) – тип флавоноїдів, який бореться з бактеріями і вірусами, стимулює виробництво імунних клітин.
Зелений чай також є багатим джерелом антиоксидантів.
Регулярне вживання зеленого чаю попереджує серцево-судинні захворювання, інсульт та рак.
6. АПЕЛЬСИНИ, ЛИМОНИ ТА ГУАВИ
Апельсини, лимони та гуави багаті на вітамін С.
А гуава ще й містить клітковину, яка захищає від високого рівня холестерину та серцево-судинних захворювань.
Апельсини є також чудовим джерелом міді, калію, вітамінів А, B9, B1 та каротиноїдів, які є надзвичайно важливими для імунітету.
Ці смаколики також допомагають знижувати рівень холестерину і артеріального тиску.
Регулярне споживання риби – один з найкращих натуральних природних засобів зміцнення імунітету.
7. РИБА
Риба також є прекрасним джерелом жирних кислот Омега-3 і цинку.
Цинк допомагає будувати і відновлювати клітини. А жирні кислоти Омега-3 – природні антиоксиданти і мають протизапальні властивості.
8. КУРКУМА
Дефіцит вітаміну B6 негативно впливає на різні аспекти імунної системи.
Наприклад, на здатність лімфоцитів дозрівати і перетворюватися на різні види Т і В-клітин.
Куркума містить вітамін B6 і такі мінерали як калій, марганець та залізо, які є важливими для функціонування різних систем організму.
У куркумі також є антиоксидант куркумін – він покращує фукнціонування імунної системи.
9. НАСІННЯ ЛЬОНУ
Насіння льону – багате джерело альфа-ліноленової кислоти, жирних кислот Омега-3 і фітоестрогенів, які називаються лігнанами.
Вони відіграють важливу роль у моделюванні реакції імунної системи, стримуванні інфекції і автоімунних захворювань (хвороби, при яких імунітет організму мобілізується проти клітин чи тканин власного організму).
Насіння льону також має протиракові властивості.
Порція вівсянки на сніданок може дати велику користь вашому імунітету.
10. ВІВСЯНКА
Вівсянка містить розчинні волокна, які можуть зменшувати рівень "поганого" холестерину та ліпопротеїдів низької щільності (вони транспортують холестерин із печінки у периферичні тканини, клітини, зокрема в судини).
У вівсянці також є вітаміни та мінерали, такі як вітамін В1, залізо, цинк, мідь, магній, марганець, фосфор і селен.
11. МИГДАЛЬ
Дефіцит вітаміну Е може негативно вплинути на здатність організму боротися з інфекціями.
Нещодавнє дослідження довело: якщо ви щодня споживаєте 200 міліграмів вітаміну Е, у вас покращиться реакція антитіл на гепатит В і правець після вакцинації.
Мигдаль є багатим джерелом вітаміну Е, який допомагає зменшити запалення і окислювальний стрес (окислювальний стрес є причиною або важливою складовою частиною багатьох серйозних захворювань, таких як атеросклероз і хвороба Альцгеймера, та може відповідати за прискорене старіння).
Однієї жменьки мигдалю цілком достатньо для допомоги імунній системі.
12. АВОКАДО
Авокадо – повне амінокислот, здорових жирів та антиоксидантів.
Допомагає збалансувати наші гормони і нарниркову залозу, і підтримує імунітет.
Авокадо має антибактеріальні властивості, а його олія допомагає зберегти серце здоровим.
Ці синьо-зелені водорості стимулюють імунну функцію та мають протиракові властивості.
13. СПІРУЛІНА
Вони наповнені залізом та селеном, який може поповнити РНК у нашому мозку, покращуючи його роботу.
14. ОЛИВКОВА ОЛІЯ ТА ОЛІЯ КАНОЛИ
Ці олії – джерело здорових жирів, які є мастилом для наших клітин.
Вони зміцнюють наш імунітет, покращуючи гнучкість та зв'язок між клітинами.
Однак слід пам'ятати, що надмірне споживання жирних кислот Омега-6 може збільшити ризик запалення і послабити імунітет.
15. ІМБИР
Імбир допомагає захистити організм від безлічі захворювань.
Це міцний антиоксидант, антисептик, антибіотик, антимікробний і протизапальний агент.
Імбир також допомагає полегшити біль у горлі і подолати закреп.
Він також знищує вірус застуди, покращує моторику шлунку, гальмує виразкову хворобу і знижує рівень холестерину.
Для покращення імунітету пийте чашку імбирного чаю щодня.
Капуста Кале є багатим джерелом вітаміну А, який є найкращим натуральним способом підвищити імунітет.
16. КАПУСТА КАЛЕ
Це натуральний антиоксидант, який допомагає боротись з раковими клітинами, стимулює вироблення білих кров'яних тілець та антитіл, які захищають тіло від інфекцій.
17. ЧОРНИЙ ШОКОЛАД
Какао покращує імунітет і допомагає підтримувати добрий рівень холестерину.
Регулярне споживання темного шоколаду покращує здоров'я серцево-судинної системи, знижуючи рівень холестерину.
Чорний шоколад також допомагає підтримувати кров'яний тиск у нормі.
Однак пам'ятайте, що шоколад потрібно вживати маленькими порціями, щоб не мати проблем із цукром.
18. СОН
Нестача сну – один з основних факторів, які викликають стрес. А він – послаблення імунітету.
Безсоння може підвищувати запалення і збільшувати рівень кортизолу (гормону стресу).
Дослідження показують, що безсоння знижує кількість ваших Т-клітин, зменшуючи здатність організму боротися зі збудниками хвороб.
Хороший сон не лише покращує ваш настрій, але й допомагає керувати вагою і попереджує стрес.
Впевніться, що ви безперервно спите хоча б 7-8 годин на добу.
Звісно, стрес є частиною життя, і з ним стикається кожен з нас.
19. УНИКАТИ СТРЕСУ
Однак довготривалий стрес може зробити вас більш схильними до хвороб, починаючи від застуди і закінчуючи серйозними болячками.
Через хронічний стрес на тіло можуть впливати гормони, які негативно позначаються на імунітеті.
Високий рівень стресу збільшує виробництво кортизолу, який пошкоджує імунні клітини.
Тому навіть якщо у вас стресовий період, намагайтесь робити речі, які любите, і зустрічатись з людьми, які роблять вас щасливими.
20. НЕ ЗАХОПЛЮВАТИСЬ АЛКОГОЛЕМ
Надмірне споживання алкоголю може значно пригнічувати імунну систему.
Різні дослідження довели, що надмірне споживання алкоголю токсичне для дендритних клітин.
А вони відіграють неймовірно важливу роль у руйнуванні мікробів, які проникли в організм.
Надмірне споживання алкоголю не лише підвищує вразливість до грипу чи застуди, але й може призвести до серйозних інфекцій.
21. ПИТИ БАГАТО ВОДИ
Вода відіграє важливу роль у балансуванні рівнів рідини в організмі.
Вона допомагає активізувати м'язи і покращити функцію кишечника.
Впевніться, що вживаєте хоча б 8 склянок води щодня.
І спробуйте замінити споживання чаю, кави чи алкоголю на чисту воду.
Надмірне споживання цукру пригнічує клітини імунної системи, які відповідають за боротьбу з бактеріями, які спричиняють захворювання.
22. ОБМЕЖИТИ СПОЖИВАННЯ ЦУКРУ
Споживання 75-100 грамів цукру суттєво зменшує здатність білих кров'яних тілець боротись і знищувати бактерії.
23. ПЕРЕВІРТЕ РІВЕНЬ ВІТАМІНУ D І ВИХОДЬТЕ НА СОНЕЧКО
Вітамін D, відомий як вітамін сонця, може суттєво підвищити ваш імунітет.
Нестача цього вітаміну пов'язана з сезонними застудами та грипом.
Нестача вітаміну D – доволі поширена, оскільки він доступний лише від сонця і декількох продуктів.
Нам потрібно як мінімум 50 моль на літр.
Якщо ви схильні до захворювань, перевірте рівень вітаміну D і не забувайте гуляти і підставляти обличчя сонечку.
24. ПІДТРИМУЙТЕ ЗДОРОВУ ВАГУ
Надмірна вага підвищує ризик розвитку діабету, раку і серцевих захворювань.
Забагато жирових клітин викликають вивільнення прозапальних хімічних речовин в організмі, спричиняючи хронічне запалення.
Воно може пошкодити тканини і призвести до слабкого імунітету.
Тому не забувайте про збалансовану дієту для підтримки здорової ваги.
Спорт – частина здорового способу життя.
25. РЕГУЛЯРНО ЗАЙМАЙТЕСЬ СПОРТОМ
Щоденні вправи покращують роботу серцево-судинної системи і зменшує ризик захворювань на кшталт раку і остеопорозу.
Якщо вам складно повноцінно тренуватись, просто гуляйте хоча б 20 хвилин на день.
26. УСМІХАЙТЕСЬ!
На перший погляд, дивна порада.
Втім, щирий сміх знижує кількість гормонів стресу в організмі і збільшує кількість білих кров'яних тілець, які борються з інфекцією.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами