Друкопис програми «Суть Речей» від 19 травня 2016 року
Запрошені гості: Руслана Сідляр, заступник директора департаменту економіки міської ради, Кирило Долиняк, представник буковинської гільдії кулінарів, Юлія Пожарук, координатор напівмарафону «CROSS HILL»
Людмила Григорчук: Отже, цими вихідними Чернівці потішать гостей і гостей нашого міста дуже багатьма заходами і вони дуже масштабні. Я розумію, що це такий старт вже до туристичного сезону серйозного, який буде тривати не один місяць і ми чекаємо дуже багато гостей.
Юлю, ви координатор напівмарафону «CROSS HILL», це один із наймасштабніших заходів цих вихідних, я знаю, що у вас зареєструвалося ну майже тисяча гостей, розумію, що там буде ще біг дітей і благодійний забіг, я думаю, тисяча точно буде. Організація цього всього. Щоб зустріти всіх гостей, з усієї України і ще з багатьох інших країн світу. Що найважче було? Напевно поселити, нагодували вдосталь? Що ще?
Юлія Пожарук: Все вірно. Дуже багато іногородніх, дуже багато в цьому році іноземців ми чекаємо, тому хотіли створити максимально комфортні умови для них. Ми організуємо екскурсії в суботу та неділю, а також ми поселяли іногородніх учасників зі знижкою, наші партнери – готелі та хостели. Тобто найскладніше – це, авжеж, організувати роботу з містом: перекриття доріг, турнікети, такі нюанси, як біотеуалети, такі речі, як людей, комунальні служби. Ми навіть їхали, інспектували дорогу, дивилися чи нема ніде ямок.
Людмила Григорчук: Нема ямок?
Юлія Пожарук: Були, були. Але вже нема. Нам ЖКХ пообіцяло, що вже нема. Тому що це все – безпека учасників. Не дай Боже хтось підверне ногу, ну бувають і травматизми. Всі біжать на довгій дистанції, біжать на час, тобто на результат, тобто біжать дуже швиденько. Тому складно всі нюанси обговорити, проте можна підготуватися, все з містом узгодити, так що все реально, в принципі.
Людмила Григорчук: Поселити є можливість у Чернівцях? Дають готелі, хостели, можливість поселити таку кількість людей?
Юлія Пожарук: Відгукуються, у нас були 3 партнера-готелі, 2 хостела. Дуже хочу подякувати хостелам, вони поселили безкоштовно наших учасників. Таке буває тільки в Польщі, на польських марафонах, де селять учасників безкоштовно. Тобто вдячні хостелам. І також відгукнулися 3 партнери-готелі, тобто йдуть на зустріч, розуміють, що вони в цьому самі зацікавлені, бо думаю, що учасники чернівецького напівмарафону «CROSS HILL» ще не раз повернуться до нашого чарівного міста.
Людмила Григорчук: Окрім бігу, я знаю, що у вас серйозна програма. В цьому все гаразд? Легко зорганізувалося?
Юлія Пожарук: Так, все гаразд, організуємо банош-паті на фініші для всіх учасників, для учасників дистанції 5, 10 та 21 кілометр, тобто для тих, хто витратив найбільше енергії. Ми їх нагодуємо, ми їх напоїмо, по трасі будуть точки з водою, яблуками, бананами. На фініші для 21-го кілометру ми готуємо також апельсини. Тобто годуємо, поїмо, ще в кінці – пакет фінішера, там і йогурт буде. Максимально комфортно відновлюємо людей після тяжкої пробіжки.
Людмила Григорчук: Говорили і гості міста, екскурсоводи, люди, які постійно спілкуються з людьми, які приїжджають, навіть депутати міської ради оголошували таку думку, що ті, хто приїжджає дуже рано в місто, там 7-ма ранку, вони до 8-ї години не мають де перекусити, чи навіть до 9-ї, коли кав’ярні відкриваються. Це проблема?
Юлія Пожарук: Це ціла проблема, насправді. Друзі у нас нещодавно, два тижні назад приїжджали гості з Києва, які допомагали нам вимірювати трасу, тобто це було 2 людей з Києва, які приїхали в 7:10 київським поїздом і до пів 9-ї ранку ми просто ходили порожніми вулицями і шукали кав’ярні. Працювала одна біля Hard Rock, там можливо трішки гарячого випили, а так все закрите. Тому ми в цьому році для чернівецького напівмарафону «CROSS HILL» ми почали уже роботу з кафе та кав’ярнями, які погодилися відкритися о 8-й ранку. Тобто в суботу та неділю, не всі, але в центрі багато будуть працювати раніше. Для Києва, для Львова, мегаполісів, для них практика відкриття о 8-й ранку, 7-й чи навіть 6-й – це не новина. У нас часто лиш в 10-й почитають відкриватися деякі кав’ярні. Це трішечки проблема.
Слухач: Два коротких запитання. По-перше, щодо дресс-коду, які основні вимоги, головна умова, я так розумію, щоб була зручний одяг, але все-таки, якщо хтось з жінок захоче бігти, там в лабутенах, чи будуть організатори мати щось проти? По-друге, в тебе, я так розумію, багато гостей, близько тисячі, але чернівчани, як кажуть, готувалися на своїй рідні землі. Ви нічого не матимете проти, якщо я з моїми друзями, оскільки ми добре готувалися, заберемо перші три призові премії? Я так розумію, якщо ми перші три премії заберемо, то гостям нічого не залишиться. Ви не будете проти?
Юлія Пожарук: Ми не проти лабутенів, взагалі не проти, тільки за. Боїмося тільки за стан ніжок, оскільки старт і фініш іде трохи про брущатці. Будемо раді бачити таких учасників. З приводу забирання призових місць, залюбки. В тому році у нас виграв чернівчанин Сергій Дуган. Всі дуже переживають, щоб перемога залишилася в Чернівцях, тому Сергій Дуган, якщо ти мене слухаєш, Олександр Сандуляк, Юліанна Стефанівцу, це троє з п’яти призових місць, то відгукніться, я поки не бачу ваших реєстрацій! До нас їде Тарас Сало, це переможець київського напівмарафону, львівського напівмарафону. В тому році він виграв краківський марафон з часом 2,17, якщо мене слухають бігуни, які плюс/мінус орієнтуються в часі і в темпі. 2,17 за марафон! Він їде до нас, він є фаворитом. Багато учасників уже засмутилося, тому що була трішки підбита інтрига в тому, хто, можливо, стане переможцем. Тому все у ваших силах. Виграє або Львів, або Чернівці. Ми – за те, щоб перемога залишилася у Чернівцях.
Людмила Григорчук: Кожного року все більше гостей. Що треба Чернівцях зробити до наступного року, щоб тобі легше було підготувати цей марафон?
Юлія Пожарук: Елементарні проблеми, які ми обговорювали, такі нюанси не будуть дуже цікаві слухачам. Це проблеми організаторів всіх заходів у Чернівцях, це турнікети, якими ми не можемо забезпечити перекриття містечка, не можемо перекриття руху забезпечити. Трішечки проблема. Чи це концерт, чи це захід спортивний, в цьому є проблема. Плюс, враховуючи зростаючу кількість учасників, це, авжеж, готелі. Чим більше їх, тим краще. Хостелів не так багато в Чернівцях, є дуже класні хостели в нас, але їх треба ще більше. І відповідно інфраструктура, перекриття доріг, транспорт, в цьому я бачу проблему. Так, якість доріг – на першому місці. Є дуже багато пропозицій пустити марафон через вулицю Богдана Хмельницького, ми думаємо над цим питанням, друзі. Можливо, наступний рік туди і пустим.
Людмила Григорчук: До наступного року обіцяли зробити. Я думаю, треба шукати іншу вулицю.
Юлія Пожарук: Залюбки, залюбки туди пустимо маршрут напівмарафону.
Людмила Григорчук: Руслана Василівна, запитання до вас. Адже ви, окрім того, що ви представник міської ради, сьогодні будете говорити і від департаменту економіки міської ради. Ви ще також готуєте також масштабний захід і також цими вихідними. Розкажіть, як вам вдалося все залагодити?
Руслана Сідляр: Ну звичайно, коли організовуються заходи, є хвилювання. Потрібно вирішити багато організаційних питань, ми стараємося їх вирішувати, щоби свято вдалося, щоби захід відбувся і ці всі проблеми ніхто не побачив. Тому, до кожного заходу, який в місті проходить, організовується міською радою чи громадськими організаціями, ми ретельно готуємося, зважуємо всі моменти, щоби не було ніяких незручностей і проблем. Сьогодні, наприклад, департамент економіки на центральній площі до Дня вишиванки, зорганізував ярмарок, на якому можна було придбати, як і вишиванки, так і солодощі з орнаментом вишивки. Особливо користувалися попитом пряники у вигляді вишиванок. Було дуже приємно, що люди прямо на ярмарку купують вишиванки, їх одягають, свій одяг кладуть у сумочки, кажуть «Сьогодні ж свято вишиванки, я собі придбала такий подарунок». Дуже приємно, що багато молоді по місту зустріла у вишиванках. Це радує, що ось такі заходи, які проводяться, вони цікаві людям, люди приєднуються, хто як може. Тому дуже раді від цього. Оскільки все ж таки ми працюємо на територіальну громаду міста і хочеться, щоб те, що ми проводимо, відвідувала якомога більше чернівчан і гостей міста.
Людмила Григорчук: Трошки більше про ці заходи, що будуть, розкажіть.
Руслана Сідляр: Ви знаєте, цей тиждень, і взагалі травень наскільки насичений заходами, подіями, що проходять у місті. Щодня щось відбувається. Немає значення, хто організовує, але щодня щось відбувається. Міська рада підтримує всі цікаві ідеї і долучається до їх організації. Завтра на Кобилянській. Наприклад, буде теж багато цікавих подій, оскільки стартує весільний сезон. Біля палацу урочистих подій можна буде побачити і наречених у весільних сукнях, і флеш-моб, і ярмарку весільної тематики. Продовження буде 21-22-го ярмарка хенд-мейд, де можна буде придбати вироби наших буковинських майстрів, також і з інших регіонів України. Крім того, 21 травня, напередодні кросс-хіллу, традиційно міська рада організовує спортивний ярмарок, на якому будуть представлені всі спортивні гуртки, секції, які функціонують в місті, вони будуть показувати свої виступи. А також діти зможуть вибирати той чи інший вид спорту, зацікавитися, які їм відвідувати гуртки. Будуть презентації. Також на ярмарку можна буде придбати спортивний інвентар, одяг, будуть представлені фітнес-клуби, тобто буде цікаво, весело. Це на Соборній площі. Буде встановлена сцена, де, як я вже казала, будуть виступи показові всіх секцій, які будуть представлені.
Людмила Григорчук: Крім того, 21-го числа ми всі будемо слухати музику.
Руслана Сідляр: Звичайно, на площах міста розгорнуться вуличні музиканти. Ідуть до нас також з інших регіонів, у нас буде 6 локацій, таких умовних сцен. Основна сцена, основний концерт розгорнеться ввечері на площі Філармонії, а по місту будуть проходити на Центральній площі, на Кобилянській, у дворику Ратуші – класична музика. Тобто кожна сцена має свою тематику і кожен може знайти те, що йому до душі. Дуже багато готуємося до цього і громадська організація «Пазл», яка є ініціатором цього заходу, і міська рада сприяє в кожному моменті, як і потрібно, ми долучаємося, управління культури, тобто будуть і міські колективи представлені, буде цікаво.
Людмила Григорчук: Я так розумію один масовий захід перетікає в інший, і ще в один. Тобто ми маємо такі три насичені дні, я так розумію, що організація від цього ще більш ускладнюється.
Руслана Сідляр: Звичайно, виникає ряд таких організаційних моментів, але ми хотіли на ці дні зробити, ну так співпало, так вийшло. Ми анонсували це і через тур фірми розповсюджували цю інформацію, щоб саме на цих масових заходах кожен турист знайшов для себе щось цікаве. Хтось побуває на одному заході, перейде на інший захід. Щоб цілий день було цікаво гуляти по місту, спостерігати. Ми маємо унікальну архітектуру, багату культурну спадщину. Чернівці багаті. І ми хочемо це ще і підкріпити заходами, щоб було цікаво, весело. І щоб різна вікова категорія мала, де відпочити. На Соборній площі ми розраховуємо більше на підлітків, на дітей. На площах міста – молодь. У дворику Ратуші чекаємо більш старшу вікову категорію, там класика. Різні категорії, кожен вибере для себе, де, що йому відвідати.
Слухач: Вопрос конкретный. Для меня очень интересно, в Ратуше, там планируется в дворике сбор вышиванок для малообезпеченых семей. Мне интересно кто такой Санта – это святой Николай? В честь чего?
Людмила Григорчук: Це фірма Санта, не Святий.
Слухач: А, это фирма да? Хотел разъяснить, во-первых. И во-вторых, хотелось бы больше не только акций одновременных, нескольким детям собрали и всё. Хорошо бы побольше собрать и привлечь меценатов, депутатов. Где-то отвезти в наши школы-интернаты и такую акцию организовать, думаю, средства массовой информации поддержали бы.
Руслана Сідляр: Так. у дворику Ратуші буде організована така благодійна акція, хто хоче – долучається. Тому що вишиванка – це цікава річ, вона вартує певну суму коштів. В кожної господині дітки виростають, вишиваночки залишаються, тому, якщо вони вже непотрібні, можна принести, для того, щоб потім її подарувати тим, хто не має можливості придбати. Слушна пропозиція, щоби це десь продовжити, збільшити масштаби, більше анонсувати, що це все ж таки з благодійною ціллю робиться. Дуже цікава ідея, варто її підтримати.
Людмила Григорчук: Наскільки я так пам’ятаю, всі заходи, які в нас існують, які проводяться після того, як розпочалася антитерористична операція, вони всі десь мають у собі благочинну мету.
Руслана Сідляр: Волонтери збирають кошти, продукти. Ось буде учасникам АТО подаровано вишиванку. Тобто різні такі акції проводяться для того, щоб привернути увагу, для того, щоб зауважити, підтримати. Тому ці заходи завжди підтримуються і це радісно.
Людмила Григорчук: Продовжуючи тему, ми знаємо, що і переселенці наші долучаються також, вони активно беруть участь у таких заходах?
Руслана Сідляр: Так, вони дуже активні, ініціативні, вони приходять з цікавими ідеями. Звичайно, вони слушні, підтримуються. Якщо ми проводимо якісь заходи, то вже маємо їхні контакти, телефонуємо, якщо їм цікаво. Приходьте, беріть участь, участь безкоштовна у всіх заходах, які проводить міська рада.
Людмила Григорчук: Кирило, перейдемо до вас. Ви про смачну сторону фесьитвалей нам розкажете? Адже ви представляєте гільдію кулінарів і також нас чекає великий, масовий фестиваль, я так розумію, що ви про нього будете найбільше розказувати.
Кирило Долиняк: Звичайно, я переходжу у свою стихію. Ну я думаю, оскільки ми знаходимося на радіо, було би непогано створити для наших слухачів таку собі картинку, відеоряд. Адже, як прийнято у вас на радіо, у наший відеороликів, заплющте очі і уявіть собі: мегаподія в Україні. І проходить вона саме в Чернівцях. Майданчик для проведення – торговельно-розважальний центр «Панорама Чернівці», куди з самого ранку стікатимуться охочі люди, зацікавлені, це будуть і кухарі, і кондитери, і ресторатори, і кулінари-аматори, і просто любителі смачно та гарно поїсти. Волонтери зустрічатимуть і супроводжатимуть учасників з таких країн, як Ізраїль, Туреччина, Молдова, Білорусь, Польща, Сербія, Албанія, з усіх куточків України в нас зареєстровані учасники. Відбуватиметься урочиста церемонія відкриття конкурсу, дається старт змаганням. І, власне, тут відбувається найцікавіше. В режимі реального часу розпочнуть змагання між собою: молоді, талановиті кухарі та кондитери, вони змагатимуться за звання найкращого, найталановитішого у своїй номінації. Молоді віртуози будуть тушкувати, запікати, грилювати, фломбувати. Стоятиме неймовірний смак, аромат і поміж цим прянощів, приправ буде гостро відчуватися адреналін і така собі шалена жага до перемоги. В цей час на окремому майданчику майстри-кондитери виставлятимуть свої неймовірної краси банкетні страви, торти, скульптури з карамелі, цукрові квіти. Я більше, ніж впевнений, що нам дуже довго доведеться ще переконувати, що вся ця краса – їстівна. Тут же, поміж всіх наших конкурсантів, курсуватимуть постійно титуловані члени журі, які будуть, побрязкуючи своїми медалями, нагородами, занотовувати свої оцінки і зауваження, коментарі, поправки. Так, і до цих, на перший погляд ідеальних робіт, будуть зауваження. Адже наша суддівська авторитетна, титулована команда складатиметься лише з міжнародних суддів, суддів акредитованих в асоціації всесвітніх кулінарів. Голова нашого журі – Томас Гуглер – це один із найвідоміших у світі кухарів, він є представником Саудівської Аравії, кухар королівської родини, так що рівень оціночної бригади дуже високий. Повірте мені, що всі ці три дні, з 1-го по 3-тє червня вони пробіжать на одному диханні. І вже 3-го червня ми нагороджуватимемо під фанфари, під оркестр наших учасників. Ми виберемо найталановитіших, найкреативніших молодих спеціалістів, які продовжуватимуть нашу справу.
Людмила Григорчук: Фестиваль уже ж не вперше проводиться. Ми вже пробвали свої сили в кулінарних мистецтвах, у фестивалях саме.
Кирило Долиняк: Власне, саме такого рівня фестиваль він вперше, наголошую на цьому, вперше не тільки в Чернівцях, а й в Україні.
Людмила Григорчук: Тобто раніше ми вчилися, а тепер маємо можливість провести серйозний фестиваль.
Руслана Сідляр: Це не зовсім фестиваль, це чемпіонат. Ви говорите зараз про те, що у нас була практика фестивалів, так. Ми проводили щороку, у нас був традиційний буковинський фестиваль кулінарного мистецтва «Буковинська гостинність», так. Але порівняно з цим чемпіонатом, ми так, тренувалися десь там збоку. Насправді це міжнародний чемпіонат високого рівня. І ті вимоги, які виставляються для кулінарних конкурсів. Це дуже високий рівень і ми дуже хвилюємося. Долучена велика команда для того, щоб його провести, зорганізувати. Нами допомагає український союз кулінарів, нам допомагають кулінарні вузи, тому що, ви знаєте, що є деталі. Приїжджають 12 суддів міжнародного класу і кожному треба перекладача, витримати ті умови, які є в кожного, тому що приїжджають люди, які звикли до високого рівня і вони вже є заслужені у своїй сфері. І у нас, звичайно, дуже велике хвилювання, але я знаю, що ми впораємся. Ми взяли нас себе таку велику зразу нішу і гідний старт. Але ми і самі не очікували, що на запрошення відгукнуться так багато учасників і стільки членів журі.
Людмила Григорчук: Скільки учасників уже точно?
Руслана Сідляр: Реєстрація продовжується, але вже на сьогодні є 140 учасників з різних куточків України, і вже, як згадувалося, з інших країн світу. Це доволі велика кількість і до 26-го ще реєстрація продовжується.
Людмила Григорчук: Де можна реєструватися?
Руслана Сідляр: Реєстрація можлива, в нас є інформація у Фейсбуці, і сайті буковинської гільдії кулінарів.
Кирило Долиняк: Зареєструватися можна безпосередньо в торговельно-економічному інституті, це в Чернівцях, вулиця Головна, 91. Або зателефонувавши їм, є координатори, які скоординують, як це можна зробити в режимі онлайн. Це не є проблемою.
Руслана Сідляр: Ви відбираєте чи берете всіх охочих?
Кирило Долиняк: Ні, ми приймаємо всіх охочих, оскільки ми проводимо конкурс юніорів. Чому, власне, розмежовані конкурс для юніорів і восени буде конкурс для сеньйорів, тобто для старшої категорії? Для того, щоб ми могли більше уваги приділити нашим молодим спеціалістам, зорієнтувати і направити їх. Для того, щоб після кожного конкурсу високоповажне журі могло виділити час, щоб нашим конкурсантам вказати на їхні помилки, для того, щоб вони в подальшому могли розвиватися і знати, як розвиватися надалі.
Людмила Григорчук: Чому Чернівці вирішили провести такий серйозний чемпіонат? Ми ризикнули? Чи не було куди діватися і ми мусіли брати на себе таку відповідальності?
Кирило Долиняк: Ну а хто, як не Чернівці?
Людмила Григорчук: Київ бере старших, а ми юніорів. Значить, ми починаємо. Значить, нам важче, ніж Києву.
Кирило Долиняк: Кияни були на наших конкурсах «Буковинської гостинності», вони оцінили наші можливості, вони побачили шалену підтримку з боку міської ради, яку ми тут маємо, якою, на жаль, не можуть похизуватися в інших містах. Тому що сьогодні ми кажемо, що цей чемпіонат відбувається не за підтримки міської ради, а за активної участі міської ради. Думаю, що основна така мета, яку переслідуємо ми, як організатори і наші партнери у Києві – показати нашим міжнародним колегам красу всієї України і всіх її куточків, і ми тут маємо що показати і чим здивувати.
Людмила Григорчук: Пані Руслана, у вас також були такі схожі проблеми, про які розповідала пані Юля на початку програми? З поселенням довго працювати, знайти всім, те, що треба було? І в неї були турнікети, у вас не треба, чого вам не вистачає?
Руслана Сідляр: Ні, в нас трошки інші проблеми виникають, тому що до нас не їдуть тисячу учасників, а 140 і 20 чоловік з кулінарного союзу. Ми знаємо, що їдуть і з Києва ресторатори подивитися, у нас є така інформація. Не такі масштаби і тому не виникає проблем з поселенням, тому що є достатньо готелів з відповідним рівнем і можна поселити, це фінанси. Є фінанси – і вирішуються всі питання. Звичайно, до цього заходу долучаються інші ресторатори, які вступили в буковинську гільдії кулінарів. Я б хотіла, щоб Кирило розказав більше про цю гільдію кулінарів, бо вони тільки утворилися цього року. Ідея така вже була давно. В нас є потужна команда рестораторів, які також беруть участь в міжнародних конкурсах, і в них вже шия в медалях. І багато студентів навчальних закладів беруть участь у міжнародних чемпіонатах і виборюють і бронзу, і срібло, і золото. Тобто в нас є потужна команда, з якою можна працювати і хотілося б її зорганізувати. І виникла така ідея буковинської гільдії кулінарів, де всі об’єдналися б і спільними зусиллями щось зробили, тому що одному зробити це нереально. Це дуже масштабний захід і потрібна підтримка з усіх сторін. А до буковинської гільдії ввійшли як ресторатори, кухарі, кондитери, так і навчальні заклади. Такими от спільними зусиллями спробуємо провести такий захід.
Людмила Григорчук: З цим у вас були проблеми? Ви кажете, у вас були інші проблеми? З чим найважче у нас в Чернівцях, якщо говорити про захід такого рівня?
Руслана Сідляр: В нас немає спеціалізованих приміщень. Як уже сказав Кирило, все буде готуватися в режимі онлайн, ми це все будемо бачити. В нас немає обладнання, ми це все веземо. І підключення цього обладнання, це вода, світло, електрику і кожен бокс, в якому буде готуватися страва, треба підключити, з цим виникають великі проблеми, тому що ми не можемо провести цей конкурс на кухні якогось ресторанного закладу. Це має бути велика площа. На вулиці ми також не можемо цей захід провести. Тобто нам потрібні великі спеціалізовані приміщення, де б ми підключили і не виникало проблем. Ми стараємося з Боянівкою, Панорамою, де проводиться захід, вирішувати ці проблеми, але в плані технічному є проблеми. Ну і потрібно, щоб більше долучалися ресторатори, щоб цікавилися цим, ну і фінансова підтримка, тому що захід дуже витратний, дорогий.
Людмила Григорчук: Кирило, буковинці зможуть показати себе конкурентами на такому серйозному рівні?
Кирило Долиняк: Звичайно, ми готуємо учасників – і команди, і персональні. Молоді кухарі, кондитери будуть на цьому конкурсі, це як і з навчальних закладів, так і кухарі, які вже практикують, шеф-кухарі, які, я думаю, на достойному рівні представлять і Буковину, і Чернівці. В нас є номінація «автентична справа» і дуже багато з Чернівців представників будуть змагатися за золото в цій номінації. Думаю, їм пощастить.
Людмила Григорчук: Багато чернівецьких кулінарів, які будуть брати участь, відгукнулися?
Кирило Долиняк: Так, це представники всіх навчальних закладів, спеціалізованих профільних навчальних закладів, рестораторів дещо менше, але, думаю, це перш за все через вікові обмеження. В нас можуть брати участь учасники до 25-ти років, бо чемпіонат юніорів. Ті, хто відчувають свої сили і не потрапили в цю вікову категорії, поїдуть до столиці.
Людмила Григорчук: Ну, вони зможуть тут придивитися до завдань і проблем, й в Київ поїхати вже підготовленими. Багато питань при організації будь-яких масштабних акцій, заходів в Чернівцях до того, як годувати гостей. Чернівці впевнено стоять в цьому плані? Можна сказати: так, ми нагодуємо, в нас є хороші ресторани, є чим похвалитися? Це якщо говорити в загальному, не тільки про цей ваш захід.
Кирило Долиняк: Думаю, що так. Закладів ресторанного харчування в нас вистачає і динаміка така, що вона постійно зростає і розвивається. Ресторани, така справа, що потребує постійного розвитку. І як би там не було, ресторани, які вже попрацювали деякий час, проходять часто стадію ребрендингу, реструктуризації. І постійно з’являються нові ніші, які активно заповнюються. Я вважаю, що в нас є і заклади класичної кухні, і автентичної кухні. Безпосередньо мій заклад часто приймає туристів і ми спілкуємося. Схвальні відгуки отримуємо і про ресторани японської кухні, чому би ні? Тобто кардинальних проблем немає. Звичайно, смаки і вподобання наших гостей зростають, відповідно до них і буде зростати наша кулінарна компетенція, разом з ними розвиваємося і ми.
Людмила Григорчук: Підкажіть, якимось бізнесменам, які мають багато грошей і не знають куди їх вкласти, чого нам бракує? Чого б зараз хотілося додати в Чернівцях у плані кулінарної справи, щоб людям сподобалося?
Кирило Долиняк: Ідеї я тримаю для себе, ну ви розумієте (сміється). Приходьте до мене за ідеями, шановні інвестори, будемо розмовляти. Я думаю, як вже казав перед цим, що ніші заповнюються всі. Сьогодні бізнесмени гроші вкладають дуже виважено і обережно. Думаю, вони звертаються не тільки до практикуючих рестораторів, а і до маркетингових компаній, що проводять різні дослідження, все відбувається досить грамотно.
Людмила Григорчук: В Чернівцях немає що створювати? Я так розумію, потрібно розвивати те, що є.
Людмила Григорчук: Руслано, ми говорили про спорт, ми говорили про кулінарію, про хороші заходи музичні, спортивні, фестивальні, але ми не зачепили красу, якою ви потішите цього тижня також. Розкажіть, що там буде в неділю?
Руслана Сідляр: Так, 22 травня ми запрошуємо чернівчан і всіх гостей міста відвідати 5-й фестиваль «Коронація краси», на якому майстри індустрії краси, а саме перукарі, візажисти, майстри боді-арту, дизайнери одягу, стилісти будуть на сцені філармонії створювати театралізоване шоу. Завдання полягає в тому, щоб відтворити фрагмент фільму, мультфільму чи відеоролику відтворити на сцені з відповідними образами і зробили шоу. Дається кожному по 10 хвилин часу, за які вони мають все відтворити і, звичайно, добавити щось своє. Це міжнародний фестиваль, оскільки на 4-му фестивалі взяла участь і перемогла команда з Румунії. Але це нічого, ми дуже раді. Цього року бере участь команда з Молдови. Також приїде зі Львова команда перукарів-візажистів і команда з Тернополя, а решта – команди з Чернівців. Як я вже згадувала, це буде відбуватися в філармонії, на 16 годину початок. Крім того, поки студії будуть працювати, можна буде подивитися показ моделей, виступатиме танцювальна студія. Крім шоу, можна подивитися і на колекції одягу. Цей фестиваль має конкурсну складову, будуть оцінювати почесні у індустрії краси судді. Хто крутить в цій галузі, знає, хто такий Дюденко і розуміє, який рівень приїжджає до нас. Учасники отримуватимуть перемогу у різних номінаціях. Наш партнер, який зацікавився цим заходом, подарує головний приз, не буду розкривати, який саме, але це буде класний приз. Словом, буде цікаве шоу на сцені, на яке варто подивитися.
Людмила Григорчук: Коли тільки анонсували, що буде проходити такий захід, говорили про те, чому Чернівці. Виявилося, що ми – перші в Україні по кількістю професійних перукарів.
Руслана Сідляр: Так, я це озвучувала, можу підтвердити, що у Чернівцях більше 200 закладів у сфері краси, це і перукарень, салонів краси, в яких працюють майстри, перукарі, візажисти. А щоб здобути звання цього майстра, треба не тільки вивчитися, але й пройти атестацію. Є спеціальний перукарський комітет, який надає цей сертифікат і підтверджує це звання. І в нас близько 200-х перукарів, візажистів отримали це звання. Це дуже багато для регіону, не кожен може підтвердити свою майстерність. Тому, сміло можемо заявити, що ми – місто з індустрією краси, яку треба розвивати. Тому і запровадити такий фестиваль, хочемо показати наші таланти в цій галузі. І, як бачите, в ресторанному бізнесі, і в індустрії краси, і в спорті. Думаю, що це добре, що у нас є такі бажання, до цього треба прагнути.
Людмила Григорчук: Багато було охочих? Ви обирали? Чи дозволяли всім охочим?
Руслана Сідляр: Знаєте, охочих є багато цікавих, але, коли зрозуміли, що це треба зробити, як це має відбуватися, то «ми приїдемо-подивимося, а потім візьмемо участь». Зараз у нас 6 команд. Ви повинні розуміти, що 6 команд – це не 6 людей. У команду входять перукарі, візажисти, стилісти. У команді можуть об’єднатися декілька салонів. Команда має стати ще й режисерами і продюсерами, тому що це треба зробити театралізовану постановку на сцені, це не так легко. Це не просто прийти, зробити мейк-ап і зачіску, це повинне бути шоу, за цю перемогу потрібно поборотися, не кожен на таке наважиться. Дійсно повинен бути високий рівень майстерності.
Людмила Григорчук: Фестивалі такого типу вже проводилися
Руслана Сідляр: Це 5-й фестиваль, ювілейний.
Людмила Григорчук: Ростете. Кожен рік змінюєте, ускладнюєте? Як підлаштовуєтеся?
Руслана Сідляр: Вимоги не те, що змінюються, але оцінюється за складністю виконаної роботи. У цьому плані дійсно потрібно здивувати, показати, іти в ногу з новинками, показати щось нове і складне. Так само, як малює художник, і тут людина повинна відрити себе і придумати щось таке, чого ще не було. Крім того, ми набули статусу міжнародного фестивалю. Звичайно, що є вимоги, яких ми повинні дотримуватися. З вимогами можна ознайомитися і на сайті міської ради, і в Фейсбуці. Захід проводиться міською радою, спільно з спілкою перукарів Чернівців. Всіх запрошуємо подивитися, а тоді наважитися і взяти участь.
Людмила Григорчук: Чим здивують Чернівці на цьогорічному туристичному ярмарку, який також буде незабаром?
Руслана Сідляр: 22 травня зранку запрошуємо всіх чернівчан і гостей міста відвідати туристичну ярмарку, яка буде проводитися на розі вулиць Головної і Садової, біля Центрального парку. Він традиційний, вважається, що він розпочинає туристичний сезон, але туристичний сезон в Чернівцях насправді ніколи не зупиняється. В Чернівцях є що подивитися, є що відвідати, і є що посмакувати цілий рік. А на цьому туристичному ярмарку, мають змогу презентувати себе туристичні фірми, розказати, що є цікавого на ринку туристичних послуг, що можна відвідати, подивитися, розказати і про цінову політику, як в Україні, так і за її межами. Підсилимо ми це сувенірами від майстрів ручної роботи і ще буде що скуштувати. Ресторанний бізнес запропонує нам смачну їжу. Знаєте, хочеться якось і відпочити, і гарно посмакувати. Зареєстровано близько ста учасників.
Людмила Григорчук: І всі будуть розміщатися…
Руслана Сідляр: На розі Головної і Садової. На Садовій – ресторанний бізнес, на Головній – туристичний бізнес і сувеніри.
Людмила Григорчук: Як ми це вмістили? Доріжки, по яких біжить «CROSS HILL», туристичний ярмарок з більше, ніж ста учасниками, і ще ввечері всі ідуть робити зачіски.
Руслана Сідляр: Так, ми все це пов’язали, щоби люди могли подивитися і як біжать бігуни, і поруч цікавилися тим, що відбувається у туристичній галузі. Багато було зібрань, думали, як правильно все це зробити, з’єднати так, щоб ніхто нікому не заважав. Хотіли зробити туристичний ярмарок у парку, але зрозуміли, що можемо заважати бігунам. Тому вирішили так.
Людмила Григорчук: Якщо говорити саме про туризм, про нього говоримо дуже багато щороку, перед туристичним ярмарком, після нього, під час сезону, на завершенні сезону, цілий рік. Що нам треба зробити в Чернівцях, щоб ми говорили тільки про успіхи? Тільки про те, що ми рухаємося лише вперед. В яку сферу треба направити сили?
Руслана Сідляр: Напевно треба стати всім багатшими і покращувати умови проживання, щоб люди могли собі дозволяти, відпочивати, подорожувати, як по Україні, так і за її межами. Щоби у всіх був достаток і такі можливості. А все решта – вирішується в процесі, дороги ремонтуються, інфраструктура буде і аеропорт запрацює, все-все буде з часом. Сподіваємося, що такі буденні проблеми рано чи пізно вирішаться і все буде добре. Знаєте, я, як пересічна мешканка Чернівців, можу говорити про те, що мені там не подобається або щось довго робиться. Але ми не знаємо деталей. Я працюю в органах місцевого самоврядування і знаю ці деталі і сприймаю критику конструктивно. Легко сказати, що нічого не робиться, не знаючи нюансів. От ми не повинні порушувати законодавства, повинні керуватися певними нормами, ніхто не візьме на себе відповідальність зробити щось неправильно. Головне – робити все правильно і по закону.
Людмила Григорчук: Ви зачепили проблему аеропорту. Зрозуміло, ця проблема не вирішується так просто. Це не зможете зробити ні ви, ні я. Як би ми хотіли, але ми самі аеропорт не запустимо. Якщо говорити про доїзд в Чернівці, це також проблема. Багато людей кажуть, що простіше добратися в Франківськ, також непогане місто. Один потяг київський, можливо треба більше? За дороги не будемо говорити, скрізь зле. Може ви вже працюєте в цьому напрямку?
Руслана Сідляр: Питання піднімалося, наскільки я знаю, не один раз. Дійсно, місто самостійно вирішити цю проблему не може, потрібна підтримка на державному рівні. Відповідно є звернення до міністерства, Кабміну, щоб питання вирішувалося, можливо, фінансова підтримка надавалася. Справді, питання інфраструктури і як добратися – це дуже важливо для туриста, бо ніхто не поїде поганими дорогами чи туди, куди їздить один потяг в день. Це незручно для туриста і це має значення. Робота ведеться, всі цю проблему знають. Тільки не все насправді так просто, як здається насправді.
Людмила Григорчук: От ви, як привозите своїх VIP-ів? Як пояснюєте, як сюди добратися?
Кирило Долиняк: Переважно наші VIP-и добираються до Києва, а звідти замовлений транспорт. Всі культурно і цивілізовано одним комфортабельним автобусом приїжджають до нас. Ми їх зустрічаємо хлібом-сіллю, розселяємо, частуємо, приймаємо.
Людмила Григорчук: То краще зробити все самостійно, ніж давати їм можливість добратися самим? Простіше всіх разом.
Кирило Долиняк: Так. Знову ж таки проблема аеропорту. Міжнародні судді добираються літаками до Києва, приблизно в один і той же час, ми їх координуємо, наші партнери зустрічають їх там на місці. І разом з ними прибувають 31-го числа до нас.
Людмила Григорчук: Як ви їх плануєте приймати? Чим розважати, частувати? Чи вони будуть працювати в поті чола?
Кирило Долиняк: Звичайно, наша мета, одна з найголовніших наших місій – не тільки підняти кулінарну культуру серед молоді, а і показати, розрекламувати наші Чернівці. Ми намагаємося робити це на кожному кроці, в кожній деталі. Навіть шили кожному персональний кітель, розробляли дуже гарну вишивку з логотипом Чернівців, з відповідною символікою будуть і сувеніри, які ми будемо дарувати, і, звичайно, запланована низка заходів для їхнього паралельного відпочинку. Не можемо ж ми загрузити їх тільки роботою. Передбачені екскурсії, у якій буде колиска наша – Резиденція митрополитів і, звичайно, кожного вечора передбачається дружня вечеря в закладах ресторанного господарства, які зголосилися прийняти до себе, показати свою кухню. Їжа – це також міжнародна мова, цією мовою ми і будемо спілкуватися, розказувати про наш край.
Людмила Григорчук: Скажіть, як кулінар. Не страшно годувати таких серйозних цінителів?
Кирило Долиняк: А ми що, гірші?
Людмила Григорчук: Не страшно показати, що ми не гірші? Все ж це випробування.
Кирило Долиняк: Можу сказати, що це буде крутіше, ніж Ольга Фреймут. Вони приїхала і поїхала. А їх багато і всі одночасно. Ми теж не перший рік стали до плити, кожен з нас має свої секрети, напрацювання, коронні страви. З завданням ми впораємся.
Руслана Сідляр: І зможемо здивувати. Я переконана.
Людмила Григорчук: Їжею і всім, що вони побачать.
Руслана Сідляр: Думаю, вони із задоволенням повернуться в Чернівці ще не раз.
Кирило Долиняк: Знаєте, я зараз живу тільки цим конкурсом і все, що я хочу сказати: чернівчани, гості міста, з нетерпінням чекаємо вас, ви не можете пропустити цю подію. 1-3 червня обов’язково прийдіть, побачте, насолодіться цією візуальною картиною. На жаль, спробувати ви не зможете, але насолодитися майстерністю, відточеними рухами наших майстрів ви зможете. Чекаємо Вас з нетерпінням. «Панорама», Чернівці, 1-3 червня. Вхід безкоштовний. Все, що треба – сісти на тролейбус, приїхати до «Панорами» і три дні насолоджуватися майстерністю наших майстрів.
Людмила Григорчук: Додаткового транспорту не плануєте? Розв’язка там стабільна?
Руслана Сідляр: Достатня кількість маршруток і тролейбусів, а ресторатори можуть досі дозволити приїхати і на власному транспорті. Кому як зручно добратися. А добратися є можливість.
Людмила Григорчук: Що ще ви хотіли б сказати нашим слухачам?
Руслана Сідляр: Чемпіонат дійсно варто відвідати, але, будь ласка, слідкуйте за анонсами, слідкуйте за сайтом міської ради. Всі події, які відбуваються в нашому місті, висвітлюються на нашому сайті. Ви можете детально ознайомитися з кожною подією, яка відбуватиметься і її відвідати. Всім гарного настрою, гарної погоди. Ми сподіваємося, що погода нас не підведе на ці вихідні, всі зможуть гарно відпочити і побачити заходи.
Людмила Григорчук: Влітку часто дивуватимете нас заходами?
Руслана Сідляр: Обіцяємо, обіцяємо. Готуємося до Петрівського ярмарку. Цей захід навіть не треба рекламувати, про нього знають і в Україні, і за її межами, вже от питаються за нього, просять зареєструвати.
Людмила Григорчук: А потім день міста.
Руслана Сідляр: Ну, до дня міста в нас теж є багато заходів. Ми будемо обов’язково анонсувати.
Друкопис підготувала: Галина Мамчук
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter