Кашель – це сигнал, захисна реакція організму на те чи інше захворювання. Звісно, він може бути алергічним або сигналізувати про чужородне тіло в органах дихання, проте найчастіше свідчить про захворювання бронхів або легень. Окрім традиційних пігулок, сиропів та уколів, боротися з кашлем можна народними засобами. Наприклад, пити молоко з медом або трав`яні чаї.
- Народні ліки від кашлю дуже ефективні, хоча курс лікування, як правило, триває довше, ніж прийом таблеток. Є смачні настоянки, а є – не дуже. Головне не у смаку, а в ефективності, - каже Інна Лукашевич, кандидат медичних наук, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ. – Однак зауважу: нехтувати консультацією лікаря не варто. І обраний народний засіб від кашлю краще обговорити зі своїм сімейним лікарем.
Ось кілька рецептів народних засобів від сухого кашлю:
1. Велику цибулину дрібно нарізати, додати до неї 2 ст. л. меду і 200 г цукру, залити 1 л води, довести до кипіння і варити три години на повільному вогні. Цю суміш процідити, остудити і приймати по 1 ст. л. 4-6 разів на день теплою.
2. Гусячий жир пом'якшує і зупиняє кашель. Треба приготувати суміш із дрібно нарізаної (натертої) цибулини та гусячого жиру (2 ст. л.), і втирати її перед сном в шию і груди.
3. Лушпиння 10 цибулин залити окропом (1 л) і варити на середньому вогні. Коли половина води википить, відвар треба зняти, остудити і процідити. Пити з медом 2-3 рази в день, по 2/3 склянки, доки кашель не відступить.
4. 1 склянку волоських горіхів змолоти і змішати з 0,5 склянки меду, вживати по 1 ч. л. 3-4 рази на день, запиваючи теплим молоком.
5. 2 ст. л. вершкового масла змішати з двома свіжими жовтками, 2 ч. л. меду і 1 ч. л. крохмалю (борошна). Цю суміш треба їсти протягом дня по 1 ч. л. як можна частіше.
6. Пагінці малини, материнку і мати-й-мачуху в рівній пропорції перемішати і заварювати по 1 ст. л. в склянці окропу як чай. Пити 3-4 рази впродовж дня.
7. При хронічному кашлі допоможе варена в цукровому сиропі кропива дводомна. Можна взяти листя або коріння – допоможе і перше, і друге, ретельно подрібнити і зварити в цукровому сиропі. Приймати по 1 ст. л. 2-3 рази на день.
8. 500 г висівок заварити 1 л окропу і процідити. Коли настій охолоне настільки, що можна буде пити, починайте пити невеликими порціями. Випийте все протягом дня. Наступного дня можна повторити процедуру.
9. 2 стиглих банани протерти через сито, покласти в каструльку з гарячою водою (склянка води з 1 ч. л. цукру) і нагріти. Коли суміш нагріється, її п'ють невеликими порціями впродовж дня.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами