Петрівський ярмарок - справа історична. Дійство щороку проводять за давніми традиціями, що супроводжують його від 18 сторіччя. Саме трембіти вже два десятиліття поспіль з висоти Чернівецької ратуші сповіщають про початок Петрівського ярмарку.

Потім за традицією, із Ратуші виносять три прапори – державний, міський та штандарт ярмарку. Після цього ритуалу, як і колись, виступають музики: виконують народні мелодії українців, румунів, поляків, євреїв, німців, які колись оселились на Буковині.

Започаткований в Чернівцях у 18 сторіччі Петрівський ярмарок збирав купців з усієї південно східної Європи. Велика торговиця припинилась за радянської влади. Відродили Петрівський ярмарок за незалежної України. І ось вже два десятиліття поспіль крамарі і народні майстри України та зарубіжжя щораз збираються у Чернівцях.

Ярмаркують у центральному парку та на прилеглих до нього вуличках. Загалом, понад сім сотень крамарів. Уперше за однією яткою чернівецькі та івано-франківські волонтери: збирають кошти на реабілітацію учасників АТО.

"Ми вперше у Чернівцях, дуже раді, із задоволенням сюди приїхали", - говорить учасниця ярмарку Вікторія Расторгуєва.

Почаклувати за гончарним колом запрошує охочих ремісник із Прикарпаття. Володимир Рожнов вже два роки займається реабілітацією демобілізованих.

"Як терапія, знімає напругу... Є солдати, в яких пошкоджені руки і буквально за кілька днів в них відновлювалась дрібна моторика рук. Я бачив, як це змінюється, він споробував і в нього виходить рухати тими м'язами, якими він не міг рухати", - розповідає волонтер Володимир Рожнов.

Щороку Петрівський ярмарок відвідують тисячі гостей. Для їхньої безпеки на довколишніх вулицях перекривають рух. Відновлять його лише у неділю увечері, коли завершиться свято.

Майя Гуменна, Михайло Антонюк, Чернівці, "5 канал".