Батько і син з'їли тільки половину одного карася, однак цього було достатньо для того, щоб їх життя опинилося під загрозою. Зараз обидва перебувають у реанімації, причому стан батька важчий — він перебуває на апараті штучного дихання. Сім'я заявила, що подасть до суду на виробника, оскільки рибу чоловіки придбали в магазині, а не на вулиці.
Невже няік не можна захиститися від небезпечної зарази?
- Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах, -- каже Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії. -- Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Причому присутність ботулотоксину в харчових продуктах не виявиш ні на смак, ні на вигляд.
Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.
Читати ще: У Чернівецькій області в 2016 році, було зареєстровано п`ять випадків захворювань на ботулізм
Найчастіше люди отруюються після вживання грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.
- Якщо на вигляд і смак ботулотоксину не виявити, як ще можна захистится?
- Основним правилом є дотримання чистоти сировини. Чим краще відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. А от що стосується грибів, їх складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.
При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
Крім того, ніколи не беріть у дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються. Слід ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.