Аби захистити свиней від африканської чуми, не годуйте їх відходами з власного столу.
Нагадати про це фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області вирішили саме напередодні Великодня. Адже після святкування завжди залишається чимало харчових відходів, зокрема, й тваринного походження, де основною сировиною є свинина.
- Хвороба заноситься саме з продуктами харчування тваринного походження, - констатує Олександр Александрюк, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області. - Більшість господарів, у яких захворіли свині на африканську чуму, підтвердили, що годували тварин кухонними відходами, серед яких - шматочки ковбаси та шинки. А, як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до 3-х і навіть до 6-ти місяців.
Востаннє африканську чуму свиней у Чернівецькій області фіксували у червні 2016 року. Тоді у селі Довжок на Новоселиччині від хвороби почали гинути свині. Через це довелося присипити, а потім спалити близько 700 свиней.
Читайте ще: На Буковині посилений контроль. Африканська чума близько
Аби уникнути подібних проблем і попередити захворювання, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області радить дотримуватися таких правил:
- не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
- утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
- забезпечувати закритий режим роботи господарства;
- не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами