"Українці стали купувати більше круп. Це означає, що ними заміняють решту продуктів, які коштують дорожче. Тому ціни поступово зростали. Так, пшоно за січень-серпень подорожчало на 4,8 грн, до 19,8 грн/кг. Крупа ячна додала в ціні 1,1 грн. Коштує 10,6 грн/кг. Кілограм пшеничного борошна подорожчав на 80 коп., до 10,2 грн. Ціна на макаронні вироби зросла на 1,1 грн. Кілограм у середньому коштує 15,6 грн", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
Від початку року пшеничний хліб із борошна першого ґатунку і житній хліб подорожчали на 1,5 грн. Кілограм коштує 15,7 грн і 16,6 грн відповідно. Дорожче, 19,6 грн коштує кілограм пшеничного хлібу з борошна вищого ґатунку. Хліб дорожчатиме далі. В основному через знецінення гривні та зростання світової ціни на зерно.
"У січні-серпні зростала ціна на м'ясо. Яловичина подорожчала на 10,7 грн. Кілограм коштував 125 грн. На 5,6 грн зросла ціна на філе курки. Його продавали по 95,1 грн/кг. Свинина додала в ціні 5,2 грн. Коштувала 114,7 грн/кг. Водночас у певних регіонах подешевшало сало. Коштує у середньому 67,8 грн/кг", - говорить Дорошенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на горілку і вино піднялася
За його словами, молочні продукти цього року дорожчали повільніше, ніж 2017-го. Найбільше -1,2 грн - додала сметана. Кілограм коштує 52,2 грн. Молоко подорожчало на 20 коп., до 22 грн/л.
"За перші 8 місяців 2018-го серед овочево-фруктового кошику найбільше зросла ціна на моркву – на 8,4 грн. Зараз коштує 15,1 грн. Капуста додала 3 грн. Ціна зросла до 7,3 грн/кг. Кілограм цибулі подорожчав на 3 грн. Його вартість становить 8,4 грн", - додає експерт.
У січня-серпні подешевшала гречка, яйця, яблука, м'які сири та цукор. Ціна знизилася від 1 до 5 грн. Так, кілограм гречаної крупи коштує 17,6 грн, цукру - 14,9 грн. Яйця у середньому коштують 21,3 грн за десяток.
80% українців традиційно роблять запаси на зиму. Найбільше таких на заході України - 90% населення. Найменше на сході – 69%. Консервують овочі 77% українців. Роблять соки та варення – 73%. У погребі овочі зберігають 61% українців. 53% опитаних заморожують овочі та фрукти на зиму. Ще 34% - заморожують м'ясо. 33% - наперед купують крупи, макарони, цукор. Запаси на зиму свідчать про низькі доходи громадян, нерозвиненість внутрішнього ринку овочів.