На Центральному ринку Чернівців - великий вибір соковитої та ароматної полуниці. Втім, ціна на ягоди цьогоріч не особливо падає, розповіла у коментарі ІА АСС продавчиня Кароліна.
Через постійні дощі ягода псується і її менше. Тож найдешевша ціна за кілограм полуниці на ринку - 65 гривень. Велика й відбірна – коштує 80.
«Сезон полуниці розпочався ще всередині травня. Ціна була і 150, і 100 гривень. Тепер не особливо змінилася», - каже Кароліна.
Зараз полуниця на ринку вже своя, буковинська. Кароліна продає ягоди з Заставнівщини. Раніше привозили полуницю з Закарапаття та Херсонщини, але з-за кордону, кажуть продавці, не було.
Люди мають поспішити насолодитися смаком свіжих полуниць, впевнена Лілія Зуб, професорка кафедри внутрішньої медицини БДМУ, дієтологиня. Вона називає полуницю однією з найкорисніших ягід у світі.
Полуницю завезли на територію України з Африки у 18 столітті. Вона прекрасно прижилася у нашому кліматі і відтоді стала частиною раціону українців.
«Потрібно застергети людей, схильних до алергії. Тому що ця ягода, там, де кісточки, може накопичувати пилок рослин і, якщо ягоди погано промиті, у людей, які схильні до алергії, може викликати алегрічну реакцію. Полуницю не можна вживати людям при захворюваннях кишково-шлункового тракту, які супроводжуються коліками чи гострими патологіями. У всіх інших випадках – переоцінити користь полуниці неможливо», - каже Лілія Зуб.
Полуниця містить дуже багато антиоксидантів та мало калорій (30 калорій), вона допомагає контролювати голод, підтримує метаболізм і рекомендована для здорового схуднення.
Як зазначає лікарка, полуниця також регулює рівень цукру в крові, тому ендокринологи навіть рекомендують їсти полуницю хворим на цукровий діабет.
«Полуниця запобігає захворюванням серцево-судинної системи, вона містить такий відомий антиоксидант – антиціан. Він засвоюється організмом і покращує здоров’я нашої серцево-судинної системи. Яким чином? Знижує холестерин і тригліцерити – це дуже погані ліпіди, які виникають у людей в процесі вираженого порушення ліпідного обміну, а також при важких захворюваннях будь-яких органів та систем.
Також полуниця допомагає знизити ризик розвитку гіпертензії. Внаслідок вживання полунички судини стають еластичними. Ця ягода запобігає обструкціям судин. Якщо їсти її тричі на тиждень, то може зменшитися імовірність серцевих нападів, розвитку інсультів», - каже лікарка.
Полуниця на 90% складається з вологи, тому дуже корисна для спортсменів та прекрасно втамовує спрагу.
Наші новини є у Facebook
Лілія Зуб зауважує, що ягода містить багато щавелевої кислоти. У людей з порушеним мінеральним обміном, щавелева кислота може відкладатися у вигляді піску, кристалів солей, що призводить до утворення каменів. Однак тут є одна хитрість, каже лікарка: якщо їсти полуницю з кисломолочними продуктами - сметаною, йогуртом, - то кальцій, який міститься у кисломолочних продуктах, зв’язує щавелеву кислоту, і вона вже не випадає у вигляді піску, каменів і так далі. Полуниця допомагає підтримувати баланс електролітів завдяки тому, що містить багато вологи.
Полуниця здатна покращувати настрій, тому що містить вітамін В1. Цей вітамін відомий, як вітамін доброго настрою, який допомагає подолати дратівливість, сум. Ця поживна речовина засвоюється нервовою системою, стимулює її роботу і сприяє виробленню гормонів, які відповідають за гарне самопочуття.
Полуниця також покращує стан шкіри завдяки високому вмісту води, і виводить токсини з організму, які пришвидшують старіння. А також відновлює баланс шкіри, таким чином, затримуючи її старіння. Тому корисно робити маски для обличчя з полуниці, змішуючи її з кисломолочними продуктами.
«Ще одна риса полуниці – вона бореться із закрепами, тому людям, які мають такі проблеми, варто їсти полуницю протягом усього сезону. Полунчика містить багато клітковини, яка у поєднанні з водою покращує роботу кишківника, щоб сприяти виведенню відходів. Водночас допомагає контролювати запалення у черевній порожнині.
Це натуральний протизапальний засіб, вона містить дуже багато вітаміну С і саліцилатів. Якщо люди з ревматичними захворюваннями, захворюваннями суглобів будуть вживати весь період цю ягоду, вона допоможе подовжити період ремісії цих захворювань і зменшити частоту загострень. Полуниця завдяки цим властивостям знімає біль у м’язах, суглобах», - розповідає Лілія Зуб.
Ягоду можна заморожувати і вживати протягом року.
Читайте також: 3 перевірених методи заморожування полуниці
Полуниця корисна для здоров’я очей.
«Вона містить високий рівень таких пігментів, як лютеїн. Цей каротиноїд позитивно впливає на здоров’я очей. У поєднанні з вітаміном С цей лютиїн захищає очі від впливу ультрафіолетових променів і токсинів з навколишнього середовища, а також знижує ризик розвитку катаракти. Людям у віці, якщо немає протипоказань, дуже важливо ці ягоди споживати. І також вітамін С підтримує здоров’я рогівки, сітківки і таким чином стримує наслідки старіння.
Полуниця дуже позитивно впливає на мозок людини. Вона зберігає його молодим. Ця ягода також містить багато заліза, тому корисна людям з анеміями. Відтак її можна сміливо зарахувати до найкорисніших ягід у світі», - каже Лілія Зуб.
Від редакції:
Підтримайте якісну журналістику!
Інформаційне агентство АСС - це незалежна медійна платформа, яка працює об`єктивно, оперативно та точно. Вже 5 років ми подаємо нашим читачам лише якісні та перевірені новини. Втім, через кризу та карантин, наші рекламні доходи відчутно зменшились! Відтепер ви можете допомогти нам не лише лайком чи репостом, а й донатом.
Кожен донат - ваша підтримка нашої роботи!
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами