Через кілька тижнів вся країна буде святкувати і веселитися: до нас у гості йде низка новорічних і різдвяних свят.
Кожен із нас сяде за святковий стіл і підніме чарку або келих за рік, що минає, що наступає, прийдешній рік. І так – до безкінечності. Нічого поганого в цьому немає, якщо вміти правильно пити, щоб не сп’яніти.
На допомогу прийдуть ліки
Сьогодні в продажу зовсім неважко знайти таблетки для зменшення тяги до алкоголю або ліки проти симптомів похмілля. А ось чи пропонує фармакологічна промисловість щось, що запобігає сп’янінню? Спеціальних препаратів для вирішення цієї проблеми на сьогоднішній день не існує. Однак, непоганий засіб щоб не п’яніти – будь-який препарат, що поліпшує роботу шлунка, наприклад, "Мезим" або "Фестал".
Пити його потрібно в дозі, вказаній в інструкції, не раніше, ніж за годину до початку застілля. Можна по цій схемі взяти і звичайне активоване вугілля. Вважається, що якщо за годину до вживання алкоголю випити таблетку аспірину, процес всмоктування спирту дещо сповільниться.
Також можна скористатися групою препаратів-адсорбентів, які діють на рівні шлунково-кишкового тракту: "Ентеросгель", "Біле вугілля" та інші.
До застілля
1. Вранці в день застілля прийміть будь-який препарат, що містить вітамін В1. Він бере участь в утворенні ферменту, що знешкоджує алкоголь. Якраз до моменту застілля його рівень в організмі підвищиться.
2. За 2-3 години до застілля випийте 50 г горілки (коньяку). Це підготує організм до навантаження: печінка “налагодить” знешкодження алкоголю, і його подальші дози сприймуться легше. Якщо ви збираєтеся пити вино або шампанське, зробіть “щеплення” 100 г цього напою.
3. За 20-30 хвилин перед застіллям випийте чашку міцного чаю з м’ятою або 1 чайною ложкою настоянки елеутерококу або кави з лимоном. Вони допоможуть бути не п`яніти.
Під час застілля
1. Якщо в розпал веселощів ви зрозуміли, що перебираєте, прийміть 4 таблетки активованого вугілля - воно нейтралізує алкоголь. І зробіть паузу хоча б на півгодини.
2. Не затримуйте алкоголь у роті. Так ви швидко сп’янієте. Адже всмоктування алкоголю відбувається не тільки через стінки шлунка. Найбільш інтенсивно він проникає всередину порожнини рота.
3. Не можна закінчувати застілля чашкою кави. Підбадьорливий напій посилює дію спиртного. Краще випити зелений чай. Він послабить градус.
4. Під час застілля не забувайте їсти. І робіть паузи в прийомі алкоголю – будете тверезіші.
5. Не змішуйте напої. Реакція організму на змішування різних спиртних напоїв непередбачувана. При змішуванні алкогольних напоїв (якщо цього не можна уникнути) пам’ятайте про правило “гірки” – градус випитого повинен наростати. Горілку після пива пити можна, але не навпаки.
6. Запивайте спиртне тільки негазованими напоями. Вуглекислий газ сприяє швидкому сп’янінню, тому спиртне і газована вода несумісні. Алкоголь можна запивати соками, морсами і компотами.
7. Відмовтеся від цигарок. Це більшою мірою стосується людей, що палять нерегулярно. У буквальному сенсі їх може звалити з ніг всього одна викурена сигарета.
8. Не пийте на порожній шлунок. Ні в якому разі не можна пити алкоголь на голодний шлунок, інакше всі інші методи не дадуть бажаного ефекту.
9. Віддавайте перевагу гарячим закускам. М’ясні страви, риба, варена картопля з маслом або салом, а також петрушка і лимон (цитрусові) значно знижують ступінь сп’яніння.
10. У перервах між тостами пийте більше води і соків. А ось від солодких напоїв треба відмовитися – вони прискорюють всмоктування алкоголю в кров.
11. Більше рухайтеся. Будь-який рух прискорює обмінні процеси, і алкоголь виводиться швидше.
Джерело: Факти ICTV
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами