Лікар-дієтолог у клініці дієтології Самойленко, ендокринолог, терапевт, асистент кафедри внутрішньої медицини КНУ імені Тараса Шевченка Марія Сайфулліна розповіла про користь полуниці для чоловіків, жінок та дітей, а також пояснила нюанси вживання ягоди. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
За словами Сайфулліної, завдяки споживанню полуниці можна зарядитися вітамінами – вона багата на вітамін С, який має здатність зміцнювати судини, покращувати стан шкіри, підтримувати імунітет. Крім того, ягода містить антиоксиданти, які допомагають боротися із запальними процесами, попереджувати або сповільнювати старіння. У полуниці є клітковина, і завдяки її споживанню покращується травлення. Також у складі ягоди є фолієва кислота, яка дуже важлива для кровотворення.
Користь полуниці для організму очевидна – ягода має середній глікемічний індекс (32) і містить небагато вуглеводів (на сто грамів ягід - менше, аніж 8 г вуглеводів), тому її можна включати у раціон людей, які мають цукровий діабет, але, звичайно, нагадує дієтолог, потрібно контролювати кількість її споживання. Людям з діабетом можна їсти 100-150 грамів полуниці на день:
«Ми рекомендуємо пацієнтам-діабетикам їсти цю ягоду у якості десерту, тобто, щоб перед її споживанням вони мали повноцінний прийом їжі – обов’язково з’їли білок, і їли також овочі чи зелень».
Експерт порадила відмовитися від споживання полуниці людям, які мають алергію на червоні ягоди. Кому не можна полуницю ще – так це людям, які мають гострі захворювання кишково-шлункового тракту, до прикладу, гастрит, пептичну виразку, а також тим, у кого є такі хвороби у стані загострення. Сайфулліна застерігає від споживання полуниці саме у разі таких проблем зі здоров’ям:
«Вона може давати певну подразнювальну дію, оскільки в ній містяться зернятка, які можуть пошкоджувати шлунково-кишковий тракт, та органічні кислоти, які можуть подразнювати його оболонку».
Також експерт нагадала, що полуниця досить алергенна ягода, тому у деяких людей вона може спровокувати такі алергічні прояви як висипання на шкірі, свербіж, набряки. Малечі до 1 року свіжу полуницю бажано не давати саме через ризик алергії, а також незрілість травної системи. У дитячий раціон цю ягоду можна вводити з 8-12 місяців у мінімальній кількості, і вона має бути термічно оброблена – тобто можна давати дитині, зокрема, кисіль чи компот з полуниці.
З року до трьох років у разі відсутності алергії можна давати одну або кілька ягід на день, а у віці близько 6 років дитина може споживати до 100 грамів полуниці на день. Але лікар нагадує, що навіть коли у дитини немає алергії на полуницю, може виникнути біль у животі, здуття чи діарея. Таке трапляється, якщо з’їсти забагато ягоди – найчастіше через переїдання страждають саме діти.
Медіа агентство АСС є в Instagram
На думку Сайфулліної, оптимальна безпечна доза споживання полуниці на день для дорослих здорових людей – 150-250 грамів. Якщо ви маєте намір з’ясувати, скільки потрібно з'їсти полуниці за сезон , то експерт каже, що навіть 10 кг ягоди можна – це не забагато. Але лікар радить їсти ці ягоди поступово, тобто не за один підхід з’їдати дуже багато, щоб встигнути виконати такий план – з’їсти 10 кілограмів за сезон.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами