Середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика у травні порівняно з квітнем 2017 року зросла для працездатної особи - на 94 гривні, для непрацездатної особи - на 70 гривень.
Про це повідомляє Економічний дискусійний клуб у своїй публікації «Вартість мінімального продуктового кошика», інформує "Укрінформ".
У травні 2017 року середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі - МПК) становила: для працездатної особи - 1458 гривні, або 87% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення, для особи, яка втратила працездатність - 1127 гривень, або 86% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.
В останньому місяці весни відбулося подорожчання 7 із 11 груп продовольства, за якими розраховується мінімальний продуктовий кошик. Найвищий абсолютний та відносний приріст вартості другий місяць поспіль зафіксовано на плодоовочеву групу. Так, фрукти додали до вартості місячного набору 36,67 гривні («плюс» 36,1%), овочі - 40,11 гривні («плюс» 28,2%). Водночас у травні продовжували дешевшати яйця, а їх вартість у МПК знизилась на 2,0%. Також зниження вартості відмічалося у групах: «олія та рослинні жири» - на 0,5% та «інші» - на 1,2%.
У структурі вартості МПК у травні найбільш витратною залишається молочна група (389 гривень, або 26,7% від загальної вартості кошика). Другу позицію зберігають витрати на м'ясні продукти - 313 гривень (21,5%), а третя - належить групі «овочі та баштанні» (183 гривні, або 12,5%). Слід зазначити, що у травні група «фрукти і ягоди» додала 2 відсоткових пункти, що відтіснило групу «хліб та хлібопродукти» на п'яту позицію. Найменшу частку у структурі витрат у межах МПК займають групи «яйця» (1,3%) та «олія і рослинні жири» (1,9%).
Читайте також: Кабмін прогнозує, що середня зарплата зросте до 7100 гривень
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами