Перші весняні гриби, які збирають цінителі тихого полювання, з’являються на Прикарпатті ще в березні. Багато видів ростуть на проталинах і лісових галявинах. Цікаво, що види грибів, які можна збирати в ранній весняний період, дуже нечисленні, і саме тому потрібно знати, які весняні гриби можна використовувати в харчових цілях, а які різновиди здатні викликати сильні отруєння. Про це пише Фіrtka.if.ua.
Тим не менше в карпатських лісах уже з'явилися зморшки їстівні - невеличкі гриби з п'ятисантиметровими шапинками жовто-бурого кольору і приємним запахом. У деяких країнах цей гриб називають "королем". Ціна кілограма свіжих грибів у них сягає майже 3000 гривень, а сушені коштують більш як 17 тисяч. Ці гриби ще називають грибними первоцвітами, адже з'являються найпершими.
Читайте ще: На Буковині з’явились перші весняні гриби
Щоправда, вони належать до умовно їстівних. Їх потрібно годину варити, аби виварити гельвелову кислоту, яка є у грибах, а тоді зцідити та добре промити у холодній воді.
"Далі кладу їх до чавунця, додаю моркву, заливаю сметанкою і ставлю тушкувати. Коли страва майже готова, то посипаю сумішшю перців, додаю сіль і зверху кришу зелену петрушечку. Смакота неймовірна", - розповідає грибник з 20-річним стажем Андрій.
Новачки інколи можуть не помітити та взяти замість зморшка їстівного строчка звичайного, який є отруйним. Тож грибники радять дивитися на забарвлення гриба – у шморгуна воно шоколадно-коричневе, а у зморшка – насичено каштанового кольору.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами