Голова в Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко розповів на своїй сторінці у Facebook скільки коштують вареники з картоплею та піджаркою.
"З одинадцятого березня починається Великий піст. Ми починаємо гастрономічний тур по цінах на пісні страви. Сьогодні ми порахуємо, у яку “копієчку” нам обійдуться вареники з картоплею та піджаркою. На жаль, у піджарці ми не зможемо використовувати сало, тому замінимо його соняшниковою олією", - йдеться у повідомленні Олексія Дорошенка.
Вартість вареників за рік зросла на 45%, а споживча інфляція минулого року – на 9,8%.
Для приготування традиційних вареників для середньостатистичної української родини візьмемо:
- тісто: 800г пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250мл, 1 чайна ложка солі,
- начинка до вареників: 1кг картоплі, 1 чайна ложка солі, 2 щіпочки чорного молотого перцю,
- піджарка: 250г цибулі та 50г олії соняшникової.
Картопля – 1кг. У січні 2018 року – 6,3грн, у січні 2019 року – 9,3грн. Індекс зростання за рік – 47%.
Борошно пшеничне – 800г. У 2018р – 7,7грн, у 2019р – 9,1грн. Ціна зросла на 18%.
Цибуля – 250г. Початок 2018р – 1,4грн, у січні 2019р – 4,6грн. Вартість за рік збільшилась більше ніж у три рази.
Олія соняшникова – 50г. Січень 2018р – 1,7грн, на початку 2019р – 1,8грн. Купуємо на 5% дорожче.
Таким чином українські вареники з картоплею та піджаркою за рік подорожчали на 7,8 грн, або на 45%. У січні 2018 році вони коштували 17,1 грн, а на початку цього – уже 24,8грн.
Читайте також: Ціни на цибулю зросли за рік на 208%. Дані Держстату
Нагадаємо, що за опитуванням проведеним Research & Branding Group вареники посіли друге місце після борщу в боротьбі за визначення страви українців №1. Найулюбленішою стравою їх назвали 57% наших співвітчизників, а ще 13% віддали перевагу галушкам. На відміну від вареників галушки не мають начинки. Найбільший фан-сектор вареників знаходиться на Заході, де за них віддали голос 65%, а найбільше прихильників галушок на Сході – 17%.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами