Про те, як це відбуватиметься, голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа розповів у інтерв’ю «БізнесЦензор», повідомляє "Укрінформ".
За його словами, вимога про посилення правил забою передбачається Законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зокрема, йдеться про те, що з 4 квітня 2018 року зменшується кількість забитих тварин не на бойні (подвірно) в тиждень до трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин. А з 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.
«Раніше можна було забивати три голови на день, а тепер три голови на тиждень. Якщо порахувати по три голови на тиждень, то це 150 голів на рік. Якщо забиваєш менше, то можна це робити для себе. Але якщо більше, то мова йде про бізнес, який повинен працювати за правилами. Бо від жителів сільської місцевості надходить велика кількість скарг, адже мова йде не просто про забій тварин, а й про те, куди потім діваються нутрощі», – поінформував голова Держспоживслужби.
Він розповів, що наразі в Україні функціонує майже 400 боєнь. «Географія розташування різна. У деяких випадках максимальний радіус 20 км, що нормально. В окремих випадках – 100 км, і зрозуміло, що ніхто везти на такі відстані не буде. Але тут пропозиція залежить від попиту. Якщо на бійню ніхто не возить, то дооснащувати та брати експлуатаційний дозвіл не вигідно», - наголосив очільник Держпродспоживслужби.
Щодо повної заборони подвірного забою, зауважив Лапа, то наразі це тільки законодавча пропозиція.
«Я читав у багатьох ЗМІ, що буде заборона продавати домашнє м'ясо. Відверта брехня. Можна привезти на бійню, забити, а потім реалізувати на ринку. Заборони на реалізацію немає. Просто забій повинен проводитися у відповідності з вимогами, які існують у всіх цивілізованих країнах», – заявив керівник служби.
За підрахунками Держпродспоживслужби, в середньому 70-80% продукції, яка продається на ринках – це перекупники, які їздять по селах і збирають тварин.
«Немає великої проблеми потім заїхати і забити на бойні. Якщо забиваєш собі, родині, то - будь ласка. Не виносиш на ринок – немає проблем. Але коли говоримо про елементи бізнесу, то все повинно бути більш легалізовано. Нецивілізований забій – серйозна загроза для епізоотичної ситуації», – підсумував Володимир Лапа.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами