Після результатів цього дослідження ви уже не зможете дивитися на свою кухонну губку так, як раніше.
Декілька наукових інститутів Німеччини спільно перевірили кухонні губки на здатність накопичувати і поширювати бактерії, навіть патогени.
За словами одного з авторів дослідження Маркуса Егерта з Університету Фуртванген, науковці зібрали губки з приватних домашніх господарств з німецького регіону Віллінген-Швенінген і проаналізували ДНК та РНК мікробів.Про це пише Popular Science, пише УП.Життя.
"Ми виявили 362 різних види бактерій на 14 досліджуваних губках, – розповів Маркус. – На місцевому рівні щільність бактерій досягла 54 мільярдів на квадратний сантиметр губки, це дорівнює щільності мікробів сидіння унітазу".
Дослідження показує, що 5 з 10 найпоширеніших видів бактерій, знайдених на губках, класифікують потенційними збудниками.
Це означає, що вони можуть викликати інфекції у людей, особливо у тих, хто має слабку імунну систему: осіб літнього віку, хворих і дітей.
Миття губки не надто покращить ситуацію.
Дослідження показало, що губки, які регулярно дезінфікують, мають великі пропорції двох бактерій, близьких до патогенних: Chryseobacterium hominis і Moraxella osloensis.
Тепер науковці хочуть вивчити фактичну патогенність губки для кухні і вивчення різних методів її очистки і їхніх ефектів.
Експерт рекомендує змінювати губку щотижня, особливо якщо ви живете чи працюєте у чутливих до гігієни місцях: кафе чи лікарні.
Те ж стосується випадків, коли ви хворієте чи у домі є літні люди.
Якщо вам шкода викинути губку, використовуйте її у менш чутливих місцях: роботі в саду, наприклад.
"Не бійтесь своєї губки, але знайте, що він має мільярди потенційно патогенних мікробів", – додає один з авторів дослідження.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами