«Квашена капуста належить до ферментованих продуктів, тобто тих, що готуються під дією ферментів корисних бактерій і дріжджів, - розповідає МА АСС Ірина Парфьонова, лікар-гастроентеролог. – Вона знижує рівень холестерину, що, своєю чергою, покращує роботу серцево-судинної системи.
Квашена капуста багата на вітаміни А, В, С, К, U, а також калій, цинк, залізо і ще низку макро- і мікроелементів. Таким чином, цей продукт є відмінним профілактичним засобом від багатьох простудних захворювань».
Середня тижнева норма квашеної капусти – 120-130 грамів. До речі, у 100 грамах цього продукту міститься всього 19 кілокалорій! А тартронова кислота, що є в капусті, бореться з подальшим утворенням жирових відкладень.
Ірина Парфьонова зауважує: попри те, що квашена капуста справді корисна, цей продукт все ж має протипокази до вживання:
«Протипоказана квашена капуста при важкій патології печінки, нирок і підшлункової залози, виразковій хворобі та гастриті з підвищеною кислотністю в стадії загострення.
Побічні ефекти, після вживання кислої капусти, - здуття, набряки і навіть біль в шлунку».
Найкорисніша кисла капуста не містить цукру та оцту.
Отримуйте новини в Telegram
У складі квашеної капусти, придбаної в магазинах, можна знайти сорбат калію - консервант Е202.
«Мабуть, 90% всіх продуктів в супермаркетах містять Е202. Його додають в креми, гелі для душу, ковбаси, пельмені, шоколад, хліб, соуси і т.д. Е202 блокує процеси бродіння, має антибактеріальну та протигрибкову дію. Безпечним вважається в дозі до 0,2%, - каже Ірина Парфьонова. – Е202 – це білий порошок, що не має смаку, запаху, значно подовжує термін придатності продуктів. Натуральний сорбат калію був виділений із червоної горобини, а в нас використовують штучний, китайського виробництва.
На капусті, яку я бачила у магазинах, не була вказана кількість сорбату калію. А якщо Е202 пригнічує патогенну мікрофлору, чи не пригнічує він і нормальну мікрофлору кишечника?.. Тож я рекомендую квасити капусту вдома самостійно!».
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами