Тривалість і, відповідно, дату початку Успенського посту, затверджено на Константинопольському соборi 1166 року, пише Експрес. До цього вже були затверджені Різдвяний та Великодній пости, а також Петрівка. Саме тому Спасівку називають наймолодшим з-поміж чотирьох багатоденних постів церковного року.
"Успенський піст має сталу дату початку - 14 серпня і закінчення - 28 серпня. Новий церковний рік розпочинається у вересні, тому Спасівка є останнім багатоденним постом у ньому, а Успіння Пресвятої Богородиці — останнім дванадесятим святом, - розповідає архиєпископ Чернiгiвський i Нiжинський Євстратiй Зоря, секретар Священного синоду УПЦ КП. - Успенський піст прирівнюють до Великого".
Читайте ще: 14 серпня - Маковія, або Медовий Спас
У понеділок, середу й п'ятницю у піст п'ють воду і їдять суху їжу: хліб та сушені овочi.
У вівторок i четвер споживають уже варену їжу, але без рослинних жирiв.
У суботу й неділю дозволені вино й олія. А рибу їдять хіба що 19 серпня - у день Преображення Господнього. З благословення священика деякі люди можуть постити з послабленням. Не можна забувати про богоугодні справи, а також - уникати гріхів і молитися.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами