Уявіть собі ідеальний продукт. Такий, що містить не менше і не більше поживних речовин, щоби задовольнити щоденну потребу організму. Якби така їжа існувала, можна було б спокійно їсти тільки її, не хвилюючись про збалансоване харчування.
Але у природі її немає. Проте є багато продуктів з високою поживною цінністю. Якщо скласти з них добре збалансовану дієту, ми зможемо забезпечити організм усіма необхідними елементами.
Вчені вивчили понад тисячу харчових продуктів і призначили кожному з них індекс поживності. Що вище індекс, то більше цей продукт відповідає щоденним потребам організму в тому чи іншому елементі.
Читати ще: Український наркотик. Чи корисне сало та скільки його можна з'їсти
Увага: деякі продукти походять від тварин або рослин, які зникають. Ми б не рекомендували споживати їх.
20. ТИХООКЕАНСЬКА ТРІСКА
72 ккал / 100 г
Близька родичка атлантичної тріски. ЇЇ печінка є значним джерелом риб'ячого жиру, багатого жирними кислотами і вітаміном D.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
19. ЧЕРВОНА КАПУСТА (р)
31 ккал / 100г
ЇЇ диким предком була рослина, що росла на узбережжі Середземного моря.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
18. ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ (р)
27 ккал / 100 г
Містить багато міді, фосфору та магнію. Одне з найбагатших джерел вітаміну К.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
17. МИНТАЙ ДАЛЕКОСХІДНИЙ
92 ккал / 100г
Нежирна (менш ніж 1% жиру) риба, яка водиться у Беринговому морі і затоці Аляски.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
16. ЩУКА
88 ккал / 100г
Швидкий прісноводний хижак. Його м'ясо дуже поживне, але через ризик забруднення ртуттю вагітним жінкам вживати його не рекомендовано.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
15. ЗЕЛЕНИЙ ГОРОХ (р)
77 ккал / 100 г
Зелений горошок містить багато фосфору, магнію, заліза, цинку, міді та харчових волокон.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67
14. МАНДАРИН (р)
53 ккал / 100г
Апетитні цитрусові фрукти. Містять багато цукру і каротиноїду криптоксантину, що є попередником вітаміну А.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67
13. ВОДЯНА ХРІНИЦЯ (р)
11 ккал / 100г
Унікальна овочева рослина, яка росте у проточній воді. Має чудові лікувальні властивості і пряний аромат, схожий на хрін.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68
12. ВИСУШЕНА СЕЛЕРА (р)
319 ккал / 100г
Висушені пластівці селери використовують як приправу. Вони є важливим джерелом вітамінів, мінералів і амінокислот.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68
11. СУШЕНА ПЕТРУШКА (р)
292 ккал / 100 г
Сушену і подрібнену петрушку використовують як пряність. Вона має високий вміст бору, фтору та кальцію, необхідних для здорових кісток і зубів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69
10. ЛУЦІАНОВІ
100 ккал / 100 г
Різновид окунів, морська риба. Найпоширенішим є червоний луціан. М'ясо поживне, але може містити небезпечні токсини.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69
9. ЛИСТЯ БУРЯКА (р)
22 ккал / 100г
Бурячиння містить багато кальцію, заліза, вітаміну К і групи В (насамперед рибофлавіну).
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 70
8. САЛО
632 ккал / 100 г
Гарне джерело вітамінів і мінералів. Сало є більш ненасиченим і корисним, ніж баранячий або яловичий жир.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 73
7. МАНГОЛЬД (р)
19 ккал / 100г
Дуже рідкісне дієтичне джерело беталаїну, фітохімічної речовини, яку вважають ефективним антиоксидантом і яка має багато інших корисних властивостей.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 78
6. ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ (р)
559 ккал / 100г
Насіння різних видів гарбузів є одним з найбагатших рослинних джерел заліза і марганцю.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 84
5. НАСІННЯ ЧІА (р)
486 ккал / 100г
Крихітне чорне насіння містить велику кількість харчових волокон, білка, а-ліноленової кислоти, фенольної кислоти і вітамінів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 85
4. КАМБАЛА
70 ккал / 100 г
Камбала або палтус, зазвичай не містить ртуті і є відмінним джерелом вітаміну В1.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 88
3. ОКЕАНСЬКИЙ ОКУНЬ
79 ккал / 100 г
Атлантичний глибоководний вид риби, містить багато білка і мало насичених жирів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 89
2. ЧЕРІМОЯ (р)
75 ккал / 100г
Тропічна рослина з м'ясистою і солодкою білою м'якоттю. Багата цукром і вітамінами А, С, В1, В2, а також калієм.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 96
1. МИГДАЛЬ (р)
579 ккал / 100 г
Багатий ненасиченими жирними кислотами. Запобігає серцево-судинним захворюванням і діабету.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 97
Джерело: BBC Україна
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами