Чому це справді так, дослідили бактеріологи з університету Південної Кароліни (США).
Задування свічок пов'язане зі швидким поширенням бактерій по поверхні торту. Скільки саме шкідливих мікроорганізмів можуть перейти з ротів людей на солодощі, вчені побачили завдяки пінопласту, прикрашеному шоколадною глазур'ю, пише газета Експрес. Коли покриття було перевірене на наявність бактерій, то з'ясувалося, що їх кількість зросла на 120 відсотків. Не всі вони здатні провокувати недугу, але принаймні декілька з них можуть вкласти на лікарняне ліжко кожного з тих, хто ласував тортом.
- В організмі здорових людей (навіть немовлят) постійно живуть бактерії. Найпоширеніша з них - стрептокок. Деякі його види здатні переварювати цукор, перетворюючи його на молочну кислоту, - пояснив Володимир Приймачук, лікар-інфекціоніст. - Вона роз'їдає емаль зубів - звідси карієс. Стрептокок провокує запалення слизової оболонки горла, призводить до ангіни, пневмонії, розладів у роботі серця. Причому господареві певний вид бактерій може не шкодити. А ось потрапивши в організм іншої людини - стає агресивним. Уже через вісім годин після чищення зуби аж кишать стрептококами. Неважко уявити, наскільки заразною може бути навіть здорова людина, слина якої потрапила на торт. А що вже казати про випадки, коли іменинник нездужає?! Напрошується висновок - можна обійтися без задування свічок.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами