Щорічний перехід на літній час і повернення на поясний (зимовий) зараз використовують приблизно в 60 країнах світу. Водночас приблизно 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. В Україні годинники переводять уже чотири десятиліття — з 1981 року.

Переводити годинники почали для ефективнішого використання денного світла. Уперше цю ідею запропонував ще Бенджамін Франклін у 1784 році. Вона полягає в тому, що зсунувши влітку час людської активності на годину назад, ми отримуємо додаткове світло, а отже, економію електроенергії ввечері, але не втрачаємо нічого вранці. Водночас у 21 столітті це працює вже не так ефективно.

Медіа агентство АСС є в Instagram

Спроби скасувати переведення годинників

У 2011 році Верховна Рада проголосувала за відповідний документ, але вирішила залишити постійним «літній час», тобто такий, яким користуються в Росії.

Це викликало невдоволення в західній частині України. Там людям доводилося б надто рано прокидатися. Під тиском громадськості Рада постанову скасувала. 

Відколи Європарламент підтримав рішення про скасування переведення годинників, про це знову активно заговорили і в Україні. У березні 2021 року Верховна Рада провалила голосування, яке мало скасувати в Україні перехід із зимового часу на літній і навпаки. Відповідно до нього Україна мала лишитися на зимовому часі.

Проте автор цього законопроєкту Руслан Стефанчук у жовтні заявив, що до дискусії про скасування переведення годинників на літній час потрібно повернутися. «Почекаємо переходу України на зимовий час — і тоді продовжимо дискусію щодо цього питання», — вважає спікер парламенту.

Як перейти на зимовий час легко

Надія Лабанда, менеджер з громадського здоров’я управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради, розповіла про кілька нескладних принципів, які допоможуть перейти на зимовий час легко:

1. Починайте лягати спати на 15 хвилин пізніше звичного часу. Так ви зміщуєте фізіологічний ритм сну – і краще почуватиметесь після переведення стрілок годинника. Пам’ятайте: лягати спати варто не пізніше 23:00, а тривалість сну повинна становити 7-9 годин.

2. Засинати варто у повній темряві, а після пробудження – одразу відкривати штори і пускати до кімнати сонячні промені.

3. Не їжте перед сном жирну їжу, не пийте каву та тонізуючі напої.

4. Включіть у свій раціон більше овочів і фруктів.

5. Гуляйте на свіжому повітрі хоча б 15 хвилин щодня. Таким чином ви поповнюєте запаси вітаміну D у своєму організмі.

6. Фізична активність: бігайте, плавайте, робіть ранкову зарядку або ж займайтеся йогою – головне, щоби спорт приносив вам задоволення».