Експерти кажуть, що цінники в крамницях уже наблизилися до рівня ЄС, на відміну від доходів громадян.
Україна стала лідером з підвищення цін на продукти харчування серед країн Європи. За рік споживчий кошик українців подорожчав більш як на 15%, ідеться в сюжеті ТСН.
Цього року лідером здорожчання стало сало. За даними державної статистики, ціна на національний продукт зросла на 67%, свинина додала 47% вартості, яловичина зросла на 34%. У Києві місцями за сало правлять 330 грн. за кіло – пояснюють, що це домашній продукт і вартує цих грошей. "Дуже подорожали корма, пальне", - мотивують продавці.
Експерти ж озвучують іншу причину – дефіцит. "Найнижче поголів’я – один з важливих українських факторів. Зараз в Україні найнижче поголів’я великої рогатої худоби і свиней", - твердить фахівець сільськогосподарських і продовольчих ринків Андрій Панкратов. Тому дорожчає не лише м’ясо, а й похідні продукти тваринництва – молоко і кисломолочні продукти. Середній показник їх зростання складає 30%.
Читайте ще: Як буковинське село рятують сиром
"Інфляція за рік склала 16% з жовтня минулого року по жовтень теперішнього. При цьому, якщо ми подивимося на продукти харчування, перш за все соціальні, основні – овочі, то ціна на них зростала значно більш високими темпами", - констатував гендиректор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Вартість українських харчів зростає швидше за ріст пенсій і зарплатні, і вже впритул наближається до європейських показників. Винятком є гречка, яка подешевшала на чверть, а цукор, яйця і олія залишилися майже при своїх цінах. Натомість українські фрукти дорожчають швидше за африканські банани.
Вам буде цікаво: Що можна купити на середню зарплату в Україні
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами