Ми цікавимося у відомих бізнесменів Чернівців, як їхні підприємства переживають карантин та як планують виходити з нього.
Василь Зазуляк, директор будівельної компанії «Водограй»:
«Наша будівельна компанія працює на ринку 14 років. Зараз, у період карантину, ми сконцентровані на тих об’єктах, які вже в роботі. Нові об`єкти проектуються або прораховується їх економічна доцільність, тому, виходячи з реалій, цього року будівельних робіт на таких об’єктах не плануємо.
На жаль, довелося звільнити частину працівників, ще велика частина людей працює неповний робочий день. Ми підлаштовуємося під графіки виконання робіт і відповідну потребу в людях, тому восени можлива чергова хвиля звільнень.
Ситуація вчергове така, що доводиться допомагати державі, зокрема, медикам. За березень ми не заплатили орендну плату за землю - це єдина крапля в морі так званої державної допомоги.
Розумію, що неминуче послаблення карантину розтягнеться в часі, і першою почне відновлюватися сфера послуг. Виробничі галузі постраждають більше і, в залежності від специфіки виробництва, знадобиться декілька років на повернення докризових показників.
Ще на початку «коронакризи» ми змоделювали песимістичний сценарій бізнесу до кінця року (0,0 надходжень коштів) і щотижня його коригуємо в залежності від того, як за попередні 7 днів змінилися обставини. Поки що більше тактики, ніж стратегії».
Василь Яворський, генеральний директор «Bacara Coffee»:
«Компанія Bacara Coffee вже понад 5 років на ринку. Бізнес розвивається у кількох напрямках. Перш за все ми працюємо як виробник свіжообсмаженої кави. Основні наші клієнти - це кав'ярні, кафе, ресторани. Але на період карантину вони зачинені. Також працюємо з магазинами та офісами - з ними співпраця продовжується у звичайному режимі. Хоча об'єми продажів значно впали. Також ми активно розвиваємо продаж кави додому.
Другий напрямок нашої роботи - це кав'ярні Bacara Coffee. Ще до введення офіційного карантину ми одні з перших в місті зачинили їх. Витратили кілька тижнів на організацію роботи з дотримання всіх необхідних вимог, створили лендінг, закупили захисні костюми, маски, санітайзери. Водночас, підготували масштабний ребрендинг та запустили кілька кав'ярень в режимі доставки кавових напоїв та випічки додому чи в офіс за попереднім замовленням. Колектив «Bacara Coffee» переведений на віддалену роботу. В черговому режимі працюють обсмажувальники, кур'єр, менеджер колцентру та сервісний інженер.
Наш план виходу з карантину простий: відчинити всі кав'ярні з дотриманням санітарних вимог, нашою смачною кавою та першокласним обслуговуванням; допомагати нашим B2B клієнтам повертатись до нормальної роботи; продовжити активний розвиток нових напрямків збуту, які запустили під час карантину, наприклад, оренда кавоварки додому; не втрачати позитивний настрій та рухатись до цілей, які були поставлені».
Читайте ще: Чернівецькі бізнесмени потрапили до всеукраїнського фотопроекту про бізнес на карантині
Дмитро Бельмега, співвласник мережі ресторанів Yoki:
«Ми працюємо на ринку рівно 3 роки. Звісно, такого важкого часу, як зараз, ще ніколи не переживали. Але треба знаходити нові рішення. Одне з них – робота тільки на доставку.
Більшість колективу на цей період – у відпустці. Лише частина – працюють, виконуючи замовлення клієнтів.
Від держави ми отримали підтримку у вигляді звільнення від оплати ЄСВ та ЄП на період карантину.
Коли закінчиться карантин, люди, як і раніше, повинні десь зустрічатися, святкувати та веселитись. Звісно, коронавірус нас змінив. І після закінчення пандемії гостям ресторанів буде потрібна не тільки смачна їжа, гарний сервіс, доступні ціни, а й найголовніше – безпека.
А поки що ми й далі доставляємо їжу, оптимізовуємо свої витрати та чекаємо закінчення карантину.
Особисті поради від мене:
1. Перестати критикувати та обговорювати інших - і у вас з’явиться час на себе! 2. Впевнено рухатись вперед за будь-яких обставин.
2. Якщо є можливість працювати онлайн – звичайно, працюйте.
3. Особистий розвиток та самодисципліна.
Будьте здорові!».
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами