Анюта Сидорчук, доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ, лікар-інфекціоніст, розповіла ІА АСС, чому хворі на коронавірус втрачають нюх та смак.
«Зміна та втрата відчуття смаку і нюху є ранніми ознаками коронавірусної хвороби COVID-19. Однак присутність цієї ознаки чи відсутність жодним чином не корелюють з тяжкістю чи прогнозом, - зазначила лікарка. - Це явище пояснюється особливістю кожного пацієнта, його генетики, наявних супутніх станів та захворювань».
За даними досліджень, втрата нюху і смаку при коронавірусній інфекції притаманні від 40 до 70% всіх підтверджених випадків. При чому запахи доповнюють та розкривають смак. Тому навіть якщо рецептори смаку збережені, а нюхові рецептори – ні, то відчуття смаку постраждає.
Читайте ще: Майже всі, хто захворіли, одужують: лікар про COVID-19
«Смакові сосочки язика та клітини слинних залоз, а не лише альвеолоцити легень, також містять на поверхні рецептори, з якими зв’язується коронавірус, - пояснює Анюта Сидорчук. - Вчені припускають, що вірус не пошкоджує самі нюхові нейрони, а атакує «допоміжні» клітини, які їх оточують».
Наші новини є у Facebook
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами
h t t p s://galinfo.com.ua/news/vtratanyuhustalayaskravymsymptomomhvorobycovid19suprun354299.html
Примітка: пробілів між буквами h t t p s немає бути!