«Взимку наше харчування суттєво змінюється: ми значно менше споживаємо овочів, фруктів та зелені. Менше п'ємо води. Менше рухаємося. Наш раціон здебільшого складається з простих вуглеводів (картопля, каші, макарони), солінь та маринадів, варення і солодощів.
Проте норму в 500-600 г овочів та 200-300 г фруктів, норму води - ніхто не відміняв!» - каже Ірина Парфьонова, лікар-гастроентеролог.
Щоби організм у теплу пору року отримував достатньо корисних речовин, лікарка радить їсти сезонні овочі та фрукти.
«У нас є картопля, морква, буряк - їх краще запікати із шкіркою. Білокачанна капуста, гарбуз, корінь селери – ці овочі мають багатий вітамінний та мікроелементний склад, - пояснює Ірина Парфьонова. – Цибуля та часник взимку накопичують багато біоактивних речовин, тому краще їсти їх в сирому вигляді.
Дуже корисними є квашені овочі. Це так звані «ферментовані продукти» - корисні для мікробіому кишечника та імунітету».
А от варення та джеми містять багато цукру, та й вітаміни в них втрачені під час варіння. Тому лікарка радить замінити їх сезонними фруктами, журавлиною, шипшиною або замороженими чи засушеними ягодами, пастилою без цукру.
Наші новини є у Facebook
Є продукти, які в процесі травлення посилюють вироблення тепла. У холодну пору року їх особливо корисно їсти.
Йдеться про такі продукти:
- білкова їжа: м’ясо, птиця, риба, субпродукти, а також молочні продукти;
- жири: жирна морська риба, жирний молочний продукт, нерафінована олія, насіння і горіхи;
- бобові та цільні злаки (дають тривале відчуття насичення, вироблення тепла організмом);
- кофеїн: кава та чай;
- імбир - суттєво посилює термогенез;
- арахіс - містить вітамін В2, який покращує циркуляцію крові;
- спеції - кориця, кмин, гвоздика, мускатний горіх, куркума, кардамон, аніс, чилі (мають також антисептичні, протизапальні властивості, допомагають при застуді);
- вода (якщо вживати мало води, виникає зневоднення різного ступеня, а це призводить до зниження температури тіла).
«У жодному разі не намагайтеся зігрітися за допомогою алкоголю: він розширює поверхні судини, чим викликає хибне відчуття тепла. Насправді ж призводить до віддачі тепла організмом і переохолодження», - наголошує лікарка.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами