Домашнє молоко, яйця, консервація та ягоди – усе це пропонують придбати буквально з «асфальту». Продукти зі стихійних ринків увесь день «засмагають» на сонці. І попри те, що там порушені всі санітарні норми, люди все одно купують малину чи сир у бабусі, яка торгує ними біля зупинки.
- Умови та термін зберігання продуктів влітку – неабияк важливі. А якість продукції на стихійних ринках ніхто не перевіряє. Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються. Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань, - розповідає Олександр Александрюк, керівник ГУ Держпродспоживслужби Чернівецької області. - Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до нашого організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами.
У Чернівецькій області діє 33 офіційно зареєстрованих продовольчих ринка з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи. Цю цифру значно перевищують стихійні базари, де відсутні жодні умови для безпечної реалізації. Якість продуктів тут не контролюється, порушені всі санітарно-гігієнічні умови.
- На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим, як потрапити до споживача, повинні пройти ветеринарно-санітарний контроль, - зазначає Олександр Александрюк. - Зберігатися свіжа продукція на прилавку має не більше, ніж шість годин поспіль.
Читайте ще: Управління благоустрою не буде боротися з стихійними ринками - Я.Кушнірик
Температурні норми зберігання продуктів:
+ 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;
+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;
-1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;
-2…+2 °С – риба гарячого копчення;
-2…-5 °С – риба холодного копчення;
–18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені.
Така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.
Важливе значення має і термін зберігання:
Охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С приблизно добу.
Нарізні шматки м’яса за температури від +2 до +6°С - добу.
Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С.
Сало тримають при температурі не вище +1°С.
Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та 6 діб за температури 8°С.
Вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб).
Яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами