Про це повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.
Псевдотуберкульоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується поліморфізмом клінічних проявів, циклічним перебігом, інтоксикацією, ураженням шлунково-кишкового тракту та суглобів кінцівок.
Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis, досить стійкий у зовнішньому середовищі: при температурі холодильника (4-8 °С) здатний довго зберігатися і розмножуватися на овочах, коренеплодах та інших харчових продуктах. У той же час, деякі з штамів бактерій володіють підвищеною термостійкістю до високої температури і здатні витримати режим пастеризації. При кип’ятінні (100°С) всі штами ієрсиній гинуть через кілька секунд. Чутливі до дії звичайних дезінфектантів. При псевдотуберкульозі основними джерелами інфекції є синантропні і дикі гризуни. Людина являється заключним кільцем ланцюга розвитку збудника.
Основний шлях поширення інфекції – харчовий. До факторів передачі Y. pseudotuberculosis відносяться овочеві страви (салати з капусти, моркви та ін.), молочні продукти, що вживаються в їжу без попередньої термічної обробки. Водний шлях передачі має менше значення. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.
Захворювання зустрічається у всіх вікових групах, але частіше у дітей перших років життя. Пік захворюваності псевдотуберкульозом припадає на весняні місяці (березень-травень).
Інкубаційний період становить від 3 до 19 днів, у середньому – 5-7.
Для запобігання виникнення та поширення псевдотуберкульозу необхідно здійснювати наступні профілактичні заходи:
– контроль за зберіганням овочів у складських приміщеннях;
– систематичне здійснення дератизаційних заходів;
– термічна обробка молочних продуктів;
– вживання тільки кип’яченої або бутильованої води;
– дотримання правил і норм при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів;
– дотримання правил особистої гігієни при готуванні і вживанні продуктів харчування.
Нагадаємо, нещодавно неякісні ковбаси, рибу та молоко виявили на одному з ринків Буковини.
Читати ще: Африканську чуму виявили на україно-румунському кордоні.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами