А саме в цей період вологої погоди, дефіциту сонячного проміння, шанси , захворіти збільшуються, запевняють журналісти "Української правди".
Як зазначає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, ці дії посилюють імунний захист і є універсальними адаптогенами:
-Щоденний рух (прогулянки в прискореному темпі, вправи, біг).
-Достатній сон (7-9 годин).
-Відмова від куріння.
-Медитація. Достатньо 15 хвилин релаксації.
-Спілкування з приємними людьми.
В харчуванні мають бути представники трьох груп продуктів.
1. Адаптогени, які допомагають організму пристосуватись до стресових ситуацій.
-Зелений чай та чай мате: 2-3 чашки в день. Якщо ви не є любителем цього напою, його можна поєднати із чорним чаєм. Пити без цукру.
-Пилок: 1 неповна чайна ложка суміші з медом (в пропорції 1:1) двічі в день.
2. Білкові продукти, необхідні для роботи імунної системи.
-Яйце варене "нам'яко": 1-2 шт в день
-Кисломолочні напої: 1 склянка в день. Можна поєднати із замороженими ягодами малини, смородини, чорниці.
-Супи на нежирному бульйоні. Закладати овочі (картоплю, капусту всіх сортів, моркву, гарбуз, серелу і тп) в киплячу воду, варити під кришкою на слабкому вогні, в кінці додати зелень. Не засмажувати.
3. Прянощі. Вони подразнюють слизову оболонку носа, , стимулюють місцевий імунітет, багаті фітонцидами. Важливо не "переборщити".
-Гвоздика. 1-2 квіточки додавати в чай, узвар, настій шипшини.
-Цибуля. 1/4 невеликого розміру цибулини в день.
- Часник. 2-3 зубці в день.
-Хрін. Традиційно поєднується з вареним буряком та лимонним соком.
-Імбир. Розмір з горошину на склянку окропу (зеленого чаю).
-Куркума. 1 чайна ложка у всі страви протягом дня.
Пригнічує імунітет
-Цукор. Бактерії атакують імунні клітини і вони гірше справляються зі своєю роботою.
-Смажена їжа. Погіршує стан клітинних мембран, робить іх більш чутливими до інфекцій.
-Алкоголь. Алкоголь погіршує детоксикаційну функцію печінки.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами