Літо – пора відпусток, веселих пікніків і барбекю. Але зіпсувати всі плани і настрій може харчове отруєння. Найнебезпечнішими з нині відомих патогенів є Salmonella, Toxoplasma, Listeria і норовірус, також відомий як шлунковий грип, повідомляє сайт Health.
"Правило номер один – вся їжа не в холодильнику не повинна залишатися більш ніж на чотири години. Мова йде не тільки про чотири години поспіль, але і в сумі", – говорить американський дієтолог Емі Гудсан.
Отже, список продуктів, з яким в літню спеку треба бути вкрай обережними:
Недоготоване м'ясо – це ризик серйозно захворіти через підтип бактерії E. coli, який називається O157:H7.
Причому, як пояснює професор Майкл Шмідт з факультету мікробіології та імунології Медичного університету Північної Кароліни, ризик захворіти прямо залежить від того, м'ясо скількох корів пішло на фарш, який ви придбали, щоб посмажити гамбургер.
Тому безпечніше буде фарш робити самим, а готуючи котлету, стежити, щоб температура всередині була не нижче 160 градусів.
У сирих молюсках, особливо устрицях, можуть жити Vibrio parahaemolyticus і Vibrio vulnifics. Другі є особливо небезпечними, тому що здатні потрапляти в кровотік, і нерідко такі захворювання закінчуються смертю людини.
Щоб прорости, насінню і бобів потрібні тепло і волога, а це ідеальне середовище для розмноження таких бактерій, як Salmonella, Listeria і E. coli.
Особливо це стосується салату "Цезар", якщо ви готуєте його за традиційним рецептом і кладете в заправку сире яйце. Дієтолог Лорі Заніин радить бути вкрай обережними з усіма стравами, до складу яких входять сирі яйця, наприклад, з домашнім морозивом. Є великий ризик заразитися Salmonella.
Listeriа, що живе на шкірці дині, здатна розмножуватися навіть у холодильнику. Вона не має смаку і запаху, гине від термообробки, але Listeriа може повернутися, коли продукт охолодять. Тому дині треба ретельно мити за допомогою щітки під краном. І ні в якому разі не нарізати немиту диню, тому що тоді бактерії потрапляють з шкірки всередину.
У 2006 році в Америці сталася справжня детективна історія: 190 осіб в 21 штаті захворіли на сальмонельоз. Винним в цих бідах виявилося овочесховище в Огайо. Тому фахівці радять ретельно мити овочі під краном, а плоди з пошкодженнями на шкірці краще взагалі викинути.
Власне небезпечні не власними листові овочі (салат, шпинат, кучерява капуста або ендивій потенційно), а гігієнічні звички людей, що мають з ними справу. Добрива або брудна вода, якими поливали грядки на фермі, хворий продавець або кухар без рукавичок, одна дошка, на якій і ріжеться м'ясо, і кришиться салат.
Експерти радять ретельно промивати зелені листові овочі під краном в друшляку, а потім сушити в сушарці для салату.
"Залишки їжі стають проблемою, коли вони зберігаються в небезпечній температурної зоні – між 4 і 60 за Цельсієм", – пояснюють дієтологи.
Вони радять пам'ятати про правило чотирьох годин і рішуче викидати недоїдки, а не піддавати себе ризику.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами