Влітку набагато більше шансів занедужати від харчового отруєння. Через неправильне пакування, зберігання або приготування їжа може швидко зіпсуватися. Найгірше те, що зовнішній вигляд дуже оманливий і не розповість про всі шкідливі бактерії, які містяться всередині. Щоб уникнути таких неприємностей, потрібно ретельно обирати їжу та дотримуватися певних правил, повідомляє портал Цікаво знати.
Робіть пікантні маринади
Останні дослідження довели, що додавання лимону або винного оцту до маринованого м’яса допоможе зменшити вірогідність його псування. Професор Університету штату Канзас, США Мелвін Хант (Melvin Hunt) стверджує, що кислі маринади сповільнюють ріст бактерій. Крім цього потрібно ставити замочене м’ясо у холодильник, а не залишати на столі. М’ясо домашньої птиці не можна маринувати понад дві доби, а м’ясо яловичини, свинини та ягняти можна залишити і на п’ять діб.
Мийте навіть “помиті” магазинні овочі
Зелені листя салату (латук, шпинат та ін.) є продуктами з підвищеним ризиком отруєння. Крім того, у запакованих салатних листах може міститися ще більше бактерій, ніж у свіжих пучках. Це пояснюється тим, що зрізані листки більш сприятливі для розмноження бактерій, а якщо їх багато в одному пакунку, бактерії легко поширюються. Це не означає, що треба зовсім від них відмовитись, але треба ретельно промивати кожний лист, навіть якщо ви купили попередньо вимитий продукт у магазині. Зберігати салат потрібно у холодильнику не більше тижня.
Остерігайтесь “небезпечних” місць
Небезпечною для зберігання продуктів зоною є місце з температурою вище ніж +5 градусів по Цельсію. Тож завжди тримайте продукти, які швидко псуються, подалі від таких місць. Якщо вам потрібно довго нести продукти з магазину додому, краще обирайте термопакети, які зберігають температуру продуктів довше. Якщо ви їздите машиною, кладіть пакунки на пасажирське сидіння, де працює кондиціонер, який буде їх охолоджувати.
Розморожування продуктів має бути безпечним
Такі способи розморожування, як просто залишити м’ясо на столі, або занурити його у гарячу воду, може бути небезпечним для здоров’я. Як тільки продукт нагрівається до 5 градусів по Цельсію, в ньому починають поширюватись шкідливі бактерії. Краще розморожуйте продукти у холодильнику, або використовуйте холодну воду. Цей процес займе 2-4 години, залежно від розміру м’яса. Не забувайте змінювати воду кожні півгодини, щоб вона залишалась холодною. Також можна готувати без розмороження, але тоді процес приготування стане на 50% довшим.
Перевіряйте скляні і жерстяні банки
Консервовані продукти зберігаються набагато довше, але якщо пакування пошкоджене, всередину можуть потрапити бактерії, і вмісти банки зіпсується. Ретельно перевіряйте упаковку на наявність западин і вм’ятина, а також слідкуйте за тим, щоб під час відкривання був характерний хлопок.
Перевіряйте пакування заморожених продуктів
Заморожені продукти в магазинах треба ретельно перевіряти на наявність розривів і пошкоджень, бо вірогідність того, що вміст пакету зіпсований, дуже велика. Також слідкуйте за тим, щоб на пакуванні не було намерзлого льоду і снігу, бо це свідчить про повторне заморожування, яке недопустиме.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами