Всупереч поширеному стереотипу, лідером за вмістом вітаміну C є зовсім не лимон, а шипшина
Вітамін C не накопичується в організмі, а розчиняється в воді і виводиться назовні за один день. Але він абсолютно незамінний для нашого здоров'я: зміцнює імунітет, бореться з вільними радикалами, допомагає засвоюватися залозу і бере участь у виробленні антистресових гормонів. Про те, звідки можна отримати щоденну дозу цього вітаміну, пише likar.info.
Добова потреба вітаміну С у дорослої людини – 45-70 мг. Вагітним і годуючим жінкам, часто страждають від анемії, потрібно трохи більше – від 70 до 100 мг. Старшим дітям потрібно від 40 до 50 мг вітаміну, а немовлятам досить 30-35 мг. Керуйтеся цими цифрами, складаючи собі денний раціон.
1. Шипшина
Всупереч поширеному стереотипу, лідером за вмістом вітаміну C є зовсім не лимон, а шипшина. Притому в сухих плодах його кількість набагато вище, ніж у свіжих: 1200 мг/100 г проти 470 мг.
2. Солодкий червоний перець
Цей продукт займає другий рядок вітамінного хіт-параду. Вміст вітаміну C в 100 г перцю – 250 мг, тому зовсім не зайвим буде побалувати себе свіжим салатом, або похрумтіти перчиком в якості закуски.
3. Чорна смородина і обліпиха
Бронзову медаль у нашому рейтингу продуктів отримують ягоди обліпихи і чорної смородини, в 100 г яких міститься 200 мг вітаміну С. Закривайте на зиму варення, пийте чай і насолоджуйтеся богатирським здоров'ям: застуди обійдуть вас стороною.
4. Зелень петрушки
150 мг вітаміну C на 100 г петрушки – теж відмінний показник, тому вона згодиться не тільки для прикраси святкових страв, а й для повноцінного вживання в їжу. До того ж, петрушка відмінно піднімає гемоглобін, освіжає подих і нормалізує тиск.
5. Брюссельська капуста
У 100 г брюссельської капусти міститься 120 мг вітаміну C. Якщо ви рідко вживаєте цей продукт – перегляньте своє рішення, адже він не тільки корисний, але і дуже смачний. Брюссельську капусту можна додавати в салати, супи, рагу та інші популярні страви.
6. Свіжий кріп
Запашний зелений кріп містить 100 мг вітаміну C в 100 г продукту. У сушеному або замороженому вигляді він хоч і менш корисний, але теж принесе організму користь. Сміливо додавайте кріп в салати, супи і соуси, посипайте їм картоплю.
7. Ківі
Кисло-солодкий фрукт зовсім не дарма увійшов в раціон українців: в 100 г ківі міститься до 90 мг вітаміну C. На відміну від петрушки, брюссельської капусти і шипшини, ківі дуже люблять діти, а значить, їх вітамінний запас буде поповнюватися без капризів і сліз.
8. Цвітна капуста
Ще один вид капусти, в якому міститься пристойна кількість вітаміну C (70 мг / 100 г). Цвітну капусту можна тушити, запікати, смажити в клярі, маринувати і варити. Але запам'ятайте: термообробка впливає на вітаміни, і оптимально буде лише злегка ошпарити овоч в окропі.
9. Апельсини, полуниця, суниця
У 100 г апельсина міститься 60 мг вітаміну C. Дев'яту позицію рейтингу фрукт розділив з улюбленими весняними ягодами: полуницею і суницею. Поєднавши ці інгредієнти з ківі, ви отримаєте справжню вітамінну бомбу, яка, до слова, дуже смачна у вигляді салату.
10. Шпинат, хрін
У 100 г шпинату міститься 55 мг вітаміну C. Не подобається шпинат? Можемо запропонувати вам вітчизняний аналог – хрін, в якому така ж кількість вітаміну.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами