В поточному році на території області не реєструвались випадки отруєнь грибами. В 2018 році в області було зареєстровано 7 випадків отруєнь грибами в побуті (3 випадки у Глибоцькому та 2 у Путильському районах, по 1 випадку у Сторожинецькому та Кельменецькому районах) внаслідок яких постраждало 7 осіб, з них 1 дитина, інформують у державній установі «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».
Фахівці рекомендують дотримуватись заходів щодо профілактики отруєнь грибами:
1. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
2. Не купуйте та не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.
3. Не збирайте невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.
4. Не вживайте сирих грибів.
5. Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
6. Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору.
7. Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними і жінками, котрі годують грудьми та особами похилого віку.
Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого медичного закладу. При отруєнні грибами уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Нагадаємо, перші весняні гриби, які збирають цінителі тихого полювання, з’являються на Прикарпатті ще в березні. Багато видів ростуть на проталинах і лісових галявинах. Цікаво, що види грибів, які можна збирати в ранній весняний період, дуже нечисленні.
Читати ще: Гриби, що повільно вбивають.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами