Кілограм смаженого шашлику містить стільки ж бенз(а)пірену, скільки тютюновий дим 600 цигарок.
Якщо постійно вживати продукти, засмажених на грилі або на вогнищі, підвищується ризик захворіти на рак.
- Під час смаження шашлику виділяється канцерогенна речовина – бенз(а)пірен. Він входить до складу випаровувань, які утворюються при попаданні жиру на гаряче вугілля. Якщо ці випаровування піднімаються вгору, то бенз(а)пірен осідає на шматочках м’яса, – розповідає Ольга Гуска, лікар-терапевт. – Саме через це тривале вживання шашлику чи смаженого м’яса може спровокувати онкологічні захворювання. Однак це не означає, що потрібно зовсім відмовитися від цієї смачної страви. Шашлик треба їсти в міру, зрізати дуже присмажену кірочку і, найголовніше - добре маринувати м’ясо. Маринад з оцтом, вином або лимонним соком є хорошим захистом від бенз(а)пірену. Маринувати м’ясо потрібно не менше 12 годин, тоді воно стає дуже смачним і не дуже шкідливим.
Читайте ще: Кілька порад, як правильно вийти з Великоднього посту
Якщо людина протягом трьох-чотирьох місяців їла шашлик до п`яти разів, то це не катастрофа. Але є такі, які їдять смажене м’ясо чи шашлик майже щодня! Варто пам`ятати: чим частіше ви вживатиме смажене м’ясо, тим гірше почуватиметеся.
Однак, якщо шашлик приготовлений правильно, а смакуєте ви ним не надто часто, він навіть може бути корисним, бо знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Вам буде цікаво: Дієтологи назвали період, коли можна їсти скільки хочеться
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами