Ходити в ліс за грибами – це завжди пригоди і приємні прогулянки. Втім, не слід забувати про елементарні правила власної безпеки, щоб не стати пацієнтом інфекційного відділення.
«З початку 2019 року у Чернівецькій області було зареєстровано 2 випадки отруєння грибами у побуті, внаслідок яких постраждали двоє людей (мешканці Сторожинецького та Путильського районів)», - розповів ІА АСС Юрій Падурару, лікар-епідеміолог, завідувач відділу ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України».
Гриби є природними фільтрами, які втягують у себе і пестициди, і радіонукліди, і свинець. Тому фахівці радять не шукати грибів у міських парках, скверах, на узбіччі. Не кладіть до кошика червиві, переспілі, а також старі гриби. Не збирайте гриби, які мають потовщення ніжки, а сама ніжка — оточена оболонкою (як у блідої поганки або червоного мухомора).
«Не підбирайте те, чого не знаєте, а відтак - не їжте те, у чому не впевнені на 100%, - радить інфекціоніст, доцент БДМУ Юрій Рандюк. - Яким би красивим чи схожим на їстівний не був гриб – не беріть його навіть до рук. Це - єдина порада, котра точне вбереже кожного. Кажу і як лікар, і як пересічний громадянин».
Також радять фахівці не вирушати на «тихе полювання» у спекотну погоду — гриб втрачає воду і накопичує токсини. А якщо у гостях пригощають стравою із дикорослих грибів, можна чемно відмовитися. Коли ж почнете готувати страви, то робіть це правильно. Варити гриби слід не лише довго, а й кілька разів зливати відвар, бо саме він є найнебезпечнішим.
Читайте ще: Троє чернівчан отруїлися грибами
«Перші ознаки отруєння грибами можуть з’явитись як через 1 годину після вживання (від червоних мухоморів), так і через добу (від блідої поганки), - розповідає доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ Євгенія Ортеменка. – Слід зазначити, що отруєнню декотрими видами грибів (наприклад, блідою поганкою) притаманний так званий «період несправжнього благополуччя». Тобто на третій день вам стає наче краще, так триває 2-4 дні, а далі - різке погіршення стану (розвиток гострої печінкової, ниркової недостатності, від яких більшість пацієнтів і гинуть)».
Страви з грибів - важкі для травлення, тому протипоказані дітям віком до восьми років.
У разі погіршення самопочуття (нудота, блювота, діарея, головний біль, слухові і зорові галюцинації, конвульсії, марення, біль у животі, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуху) – негайно викликайте «швидку».
До приїзду медиків лікарі радять промити шлунок 1−2 л розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини, прийміть сорбенти. Категорично заборонено вживати алкоголь та молочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів.
Вам буде цікаво: Збирала у лісі: на Буковині 60-річна жінка отруїлась грибами
Залишки страв з грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами