Починаючи з Бронзової ери, стародавні люди варили в металевих казанках все: від панцирів черепах до бамбуку. Варена їжа дала можливість жити завдяки стабільним врожаям. Трави й інші інгредієнти додавали з міркувань поживності чи медицини.
«Люди в давнину не розділяли їжу й ліки. Гадаю, в кожній країні світу історично так склалося, що деякі супи розглядалися як такі, що зміцнюють здоров'я», - каже кулінар.
Видання CNN склало свій список з 20 найкращих супів у світі. І український борщ в ньому згадується одним з перших - одразу після нігерійського банга і в'єтнамського фо.
«Шматочки ніжного буряка плавають у яскраво-червоному бульйоні супу, який обожнюють в Україні й по всій Східній Європі. Часто приправлений щедрою ложкою сметани, борщ - це не просто буряковий суп. Він має пікантну нотку від квасу - ферментованого бурякового соку, який теж став регіональною особливістю. Хоч цей суп інколи пов'язують з російською кухнею, це твердження надзвичайно спірне», - йдеться в статті.
CNN нагадує, що зараз українські шеф-кухарі ведуть кампанію, націлену визнати український борщ частиною світової культурної спадщини ЮНЕСКО.
Наші новини є у Facebook
Слідом за борщем видання радить скуштувати французьку рибну юшку з часником і прянощами - буйабес. Цей страва стала кулінарною іконою, яку напряму пов'язують з містом Марсель. В список також потрапив португальський суп кальду-верде, а також чобра-ярік, який готують в Алжирі Лівії й Тунісі, перуанський креветковий суп, іспанський гаспачо, арахісовий суп із Західної Африки, американський гамбо, марокканський суп харіра, грузинський харчо і багато інших.
Читайте також: «Культуру приготування борщу» внесуть до Нацпереліку нематеріальної спадщини