Менше мінеральної води – більше столової, менше солі – більше піших прогулянок, менше алкоголю – більше фруктів та овочів. Як уберегтися від серцево-судинних захворювань, «Впливовому АССпекту» розповів Василь Нетяженко, головний терапевт МОЗ України, кардіолог. А от каву та чай він дозволяє пити практично без обмежень.
- Коли я читаю лекцію про серцево-судинні хвороби своїм студентам-медикам, кажу: просто від сьогодні починайте харчуватися правильно, і тоді проживете на 5-6 років довше, ніж, скажімо, люди мого покоління, - каже Василь Захарович. – І першим кроком до цього має бути відмова від алкоголю та тютюну. Жінка, яка щодня вживає 250 грамів натурального червоного вина, через півроку стає алкоголіком. Алкоголь під час вагітності призводить до вроджених патологій серця у новонародженого. Маємо сумну статистику сьогодення: близько 10% вагітних палять, 20% - вживають алкоголь. Діти таких матерів часто у підлітковому віці вже страждають від підвищеного артеріального тиску. Кожен другий із них з віком стає гіпертоніком.
- Ви радите студентам узагалі відмовитися від алкоголю?
- Я пропоную їм допустимі норми, які в принципі, якщо їх вживати не щоденно, а, скажімо, на свята, не зашкодять. Для чоловіка норма горілки під час свята не повинна перевищити 60 мілілітрів, для жінки – удвічі менше. Вино для чоловіка – 125 грамів, для жінки – у два рази менше. Пиво, яке так полюбляє наша молодь, варто скоротити до 300 мілілітрів. Наголошую, це не щоденний стандарт, а дози, які допустимі при певних обставинах.
- Алкоголь, звісно, не друг здоров`ю. А що поганого у мінеральній воді?
- Мінеральна вода містить солі, тож не є корисною. Українці і так вживають надто багато солі: 12 грамів на день, замість 3-5-ти. Якщо гіпертоніки внормують це, то знизять тиск на 10 міліметрів ртутного стовпчика. Кожного дня варто споживати столову воду, а мінеральну – лише іноді, як виключення.
Читайте ще: Учені назвали тип роботи, який загрожує здоров'ю серця
- Кажуть, що кава та чай сприяють підвищенню тиску навіть у цілком здорових людей…
- У жодному медичному посібнику ви не знайдете інформації про те, що кава чи чай є факторами ризику серцево-судинних захворювань. Кава лише на 5-10 хвилин збільшує частоту серцевих скорочень. Зокрема, якщо норма – 60-80 ударів за хвилину, то після випитої чашечки кави пульс пришвидшиться на три-чотири удари. Зазвичай, цей стрибок відчувають тільки дуже емоційні люди. Тому, якщо ви знаєте, що після випитої ввечері кави не зможете заснути, просто не пийте її.
Чай узагалі можна пити усім. Однак я застеріг би від несертифікованих трав`яних чаїв. Це небезпечно.
- Василю Захаровичу, а спорт корисний для наших судин та серця?
- Є норми для фізичних навантажень, тим паче, для людей, схильних до серцево-судинних патологій. Я раджу не бігати, а ходити. Зокрема, достатньо кожного дня проходити за 15 хвилин один кілометр. Це дуже корисно.
Вам буде цікаво: Унікальну операцію провели фахівці кардіодиспансеру
- А чи можна назвати продукти корисні та шкідливі для нашого серця?
- Безумовно корисними є овочі та фрукти. Їх у свіжому вигляді варто вживати щодня близько 200 грамів. Вони очищають організм та сприяють нормалізації тиску. Корисні також продукти, які містять залізо: яблука, гречана каша і чорниці.
Шкодять нашим судинам та серцю, безперечно, копченості та маргарин. Бажано також зменшити у своєму раціоні цукор та сіль. Жінкам у віці за 45-ть бажано відмовитися від щоденного споживання тістечок та тортиків. Власне, це той мінімум, який допоможе здоровим людям залишитися здоровими, а гіпертонікам – внормувати тиск та покращити самопочуття.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами